Kamperen met kleine kinderen: zo maak je het tot een succes

Kinderen Lisa van den Akker 16 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Kamperen is een fijne bezigheid voor het gezin. Buiten zijn is gezond voor kinderen, én voor jezelf. Daarnaast is het natuurlijk een ideale manier om jullie familieband te onderhouden. Maar kamperen met kleine kinderen, is dat niet heel lastig? Niet met deze tips.

Sommige ouders vinden kamperen iets te spannend. Ze denken dat het misschien niet iets voor kleine kinderen is. Maar niets is minder waar! Maak wel een bewuste keuze voor een gemoedelijke family camping.

Kamperen met kleine kinderen

Camping geboekt? Dan maak je met deze tips een succes van het kamperen met jouw kroost.

Practice makes perfect

Oefenen, oefenen, oefenen. Zo weet je kind wat hem of haar te wachten staat. Dit doe je door de tent binnenshuis of in de tuin op te zetten. Doe alles in deze tent wat je op kampeervakantie ook zou doen. Slaap, eet, speel en enjoy the indoor camping life. Je kan eventueel wat kampeer-geluiden aanzetten op je telefoon. Op deze manier ‘proeven’ de kinderen vast van het kampeeravontuur.

Kampeer vroeg en vaak3

Het stressniveau is helemaal afhankelijk van jouw mindset. Het opzetten van een tent, het koken op een gaspitje en het slapen op een luchtbed. Als jij je er lekker bij voelt, doen je kids dat ook. Dus als jullie stressvrij blijven worden de kinderen hier niet mee ‘besmet’. Jullie genieten en dat doen zij ook!

Laat de verwachtingen varen

Thuis hebben jullie wellicht een bepaald slaapschema wat jullie hanteren. Wees niet boos op jezelf wanneer dit tijdens het kamperen niet helemaal wordt nageleefd. Go with the flow. Als jouw kleine een slaapje overslaat of minder goed slaapt, is dit niet het einde van de wereld. Laat je niet ontmoedigen en probeer het de volgende dag gewoon opnieuw.

Laat ze vies worden

Vies worden hoort eigenlijk een beetje bij kamperen. Van een beetje viezigheid wordt niemand ziek, sterker nog: ‘viezigheid’ draagt bij aan een sterker immuunsysteem. Dus maak je niet te veel zorgen wanneer de kinderen met modder in hun oren gaan slapen.

Zoek een rustig plekje

Kamperen met jonge kinderen kan je beter op rustige plekjes doen. Van een huilende baby op de camping wordt niemand blij, bovendien voel jij je dan misschien opgelaten. Bespaar jezelf deze stress, kies een plek achter op de camping of op een ruime rustige camping. Ook een tip: kies voor rustige momenten. Vermijd bijvoorbeeld het hoogseizoen.

Bepakt en bezakt

Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en neem niet teveel mee, je zult merken dat je kind weinig speelgoed nodig heeft. De natuur biedt jouw kinderen genoeg om mee te spelen. Hun favoriete dekentje of knuffeltje gaat natuurlijk wel mee, dit kan namelijk wonderen voor de nachtrust doen.

9 x Waarom kamperen geweldig is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme