Wat Marie Kondo kan, kun jij ook! Zo ruim je je kast op binnen no-time

Mode Rachelle Abbas 14 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Het kan je bijna niet zijn ontgaan: opruimgoere Marie Kondo is een hit op Netflix. Heb jij nog niet a la Marie Kondo je kledingkast uitgepluisd? Hoog tijd om dat eens te doen!

Volgens de methode van Marie Kondo ruim je je kast niet alleen op voor het milieu (ontspullen is altijd goed), maar ook voor jezelf.

Ruim in je eentje op

Hoe leuk het ook is om samen met een vriendin je kast op te ruimen (wie weet kun je haar nog blij maken met wat dingen), is het toch verstandiger om de Marie Kondo methode in je eentje uit te voeren. Daardoor laat je je niet beïnvloeden, maar beslis je zelf wat je voelt bij bepaalde spullen in je kast – dat is overigens de kern van de Marie Kondo methode: hoe laten bepaalde spullen je voelen?

Stap 1: haal al je kleding uit je kast

Bij de meeste mensen zorgt het opruimen van je kledingkast voor in eerste instantie een nóg groter zootje, maar volgens Marie Kondo is dat een goede eerste stap. Haal al je kleren uit je kast en maak gelijke stapels per categorie, alle t-shirts bij t-shirts, broeken bij broeken, truien bij truien, noem maar op. Maar voor je die stapels maakt, moet je per kledingstuk bedenken of het kledingstuk je gelukkig maakt. Als je niet direct het antwoord ‘ja’ in je hoofd hebt, is het tijd om afscheid te nemen van het kledingstuk. En afscheid nemen doe je natuurlijk niet door je kleding in de vuilnisbak te gooien. Je zou er voor kunnen kiezen om een zak met kleding in te leveren bij een textielbak, maar je kunt er ook iemand anders blij mee maken. Verkoop je mooie stukken via The Next Closet. Zo verdien je er zelf ook nog wat aan! Win-win.

Stap 2: Ben je er uit welke kleding je gaat verkopen, en wat je houdt?

Dan zijn er volgens Marie Kondo een aantal tips die je kunt toepassen om te zorgen dat het proces vereenvoudigd wordt. Wie weet kom je er dan gauw achter dat je nog wat kleding zou kunnen schrappen – wat zorgt voor meer plek voor tijdloze, nieuwe stukken ;-). Al is dat natuurlijk niet per se de insteek die je zoekt als je je kledingkast aan het opruimen ben, maar dat terzijde.

– Maak geen onderscheid tussen een winter- en zomergarderobe
Veel vrouwen kiezen ervoor om, als er een seizoensverandering is, de kast zo in te delen dat het bij het seizoen past. Is de zomer voorbij? Dan gaan alle zomerkleren in dozen onder het bed om plaats te maken voor dikke truien. Maar volgens Marie Kondo kun je dat beter niet doen. Zij geeft het advies om altijd alle kleding binnen handbereik te hebben, dus ook dat ene zomerjurkje dat je vorig jaar in de zomer hebt gescoord. En psst, heb je onlangs een leuke vondst gedaan op The Next Closet, maar hield iets je tegen omdat het een zomeritem was? Dat hoeft niet meer, dus! Als niet alles in je kast past, kun je er wel voor kiezen om de kleding die wordt gedragen in een ander seizoen in een doos of kist te stoppen.

– Vouw je kleding verticaal op
Het klinkt misschien een beetje gek, maar Marie Kondo stelt dat wanneer je je kleding verticaal opvouwt, het niet alleen minder ruimte in beslag neemt, maar je ook veel duidelijk overzicht heb over alle kleding die je beschikt. Nog een pluspunt: het kreukelt op deze manier minder! Zie hier hoe je je kleding het beste kunt opvouwen volgens de Marie Kondo methode:

Schrijf je gratis in bij The Next Closet en ontvang €10,- welkomstkorting op jouw eerste vintage designer item!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Next Closet

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen