Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Kinderen 5 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

30x de mooiste Keltische babynamen mét betekenis

Hoewel Tjitske, Obbe en Geertje superleuke namen zijn, zijn er ook ouders (to be) die inspiratie voor namen voor hun kinderen elders zoeken. In Scandinavië of Griekenland bijvoorbeeld. Famme maakt regelmatig een rondje langs de buitenlandse velden, op zoek naar leuke babynamen. Deze week vinken we de Keltische babynamen af.

Even een korte geschiedenisles: het Keltische volk (ook: ‘De Kelten’) is een verzamelnaam voor verschillende volken en stammen die verspreid over heel Europa leefden, waaronder de Galliërs, Ieren, Welsh, de Cumbriërs en de Britten. Hun belangrijkste gemeenschappelijke deler was de Keltische taal.

Keltische babynamen

Tot zover. Naast een boeiende geschiedenis, hebben de Kelten namelijk ook een aantal bijzonder mooie Keltische babynamen achtergelaten. Waarbij aangetekend moet worden dat ze niet allemaal even aansprekend zijn qua betekenis, maar dat terzijde.

Keltische babynamen voor jongens

1. Declan

Lang geleden zond Nederland 3 (ja, zo heette dat toen nog) de Australische serie Heartbreak High uit, en iedereen was heimelijk verliefd op Declan (nadat Drazic de serie verlaten had). Betekenis: ‘goedheid’. FYI: Cyndi Lauper’s zoon heet Declyn, dat kan ook.

2. Cian

Betekenis: ‘oeroud’. Misschien niet al te aansprekend, maar wel echt een prachtige naam. Kies zelf maar of je ‘m als Ki-an of Ci-an (met een S) uitspreekt. In dezelfde orde maar iets heftiger is Cionnaith, dat ‘kind van vuur’ betekent.

3. Cael/Kael/Kail

Cael betekent ‘overwinnaars’. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om er Kael van te maken, dan luidt de betekenis ‘machtige krijger’. Als Kail is het alleen ‘machtige’.

4. Shaun

Betekenis: God’s geschenk. Het is uiteindelijk een variatie op/verbastering van John, en ook vaak als ‘Sean’ gespeld, wereldwijd een zeer populaire naam. Anno nu staat Sean nog steeds in de Ierse top 10, ook al worden twists als ‘Senan’ en ‘Seanan’ steeds populairder.

5. Kieran

Onze persoonlijke favoriet in deze lijst: bijzonder, stoer en origineel. Afkomstig van Ciarán, naar de Ierse heiligen Saint Ciarán the Elder en Saint Ciarán of Clonmacnoise. Ook voorkomend als Kyran, Kerian of Kieron.

6. Galvyn

Een stoere naam, met jammer genoeg een niet al te stoere betekenis: mus. Maar wel heel lief.

Söt! 11x dit zijn de leukste Scandinavische babynamen

7. Arlen

‘Ik beloof’ of ‘de belofte’.

8. Becan

Wel even opletten dat het niet uitgesproken wordt als het Engelse woord voor spek (‘bacon’), maar een bijzondere naam die volgens de overlevering ‘klein’ betekent.

9. Maccus

Bijzonder. Betekenis: hamer. Roepnaam zou Mac kunnen zijn (hoewel dat ook een associatie met de grote gele M oproept).

10. Qwin

Wie denkt dat de enige namen die met een Q beginnen Quinten, Quintin of Quincy zijn (en nog enkele anderen, klopt), kent Qwin wellicht nog niet. Betekenis: ‘achtling’. Wat niet automatisch wil zeggen dat je er na Qwin automatisch nog minimaal zeven moet produceren.

11. Rafer

Betekent ‘rijk’, dus dat belooft wat.

12. Bowen

Een mooie naam, die ‘boogschutter’ betekent. Niet veel mensen kennen de huidziekte ‘de ziekte van Bowen’ (Latijn: Morbus Bowen), en dat is in deze context maar beter ook. Overigens is Bowen een van de relatief populairdere Keltische namen in Nederland, dus je kan er nog best eentje op het schoolplein tegenkomen. Alternatieve spelling: Bowyn, dan zijn er schijnbaar drie (nogal uiteenlopende betekenissen): ‘zoon van Owen’, ‘blond’ of ‘kleine overwinnaar’.

13. Faol

Stoer. Anders. Betekenis: ‘wolf’.

14. Milek

Stoere naam, doet een tikkeltje Slavisch aan. De betekenis: ‘overwinnaars’ (net zoals Cael dus).

15. Cayden

‘Zeer’ populair in Nederland, betekenis: ‘de ziel van de strijd’. Wordt ook regelmatig als Caden gespeld.

Eervolle vermeldingen zijn er voor Irven, Bradan, Reghan, Morag, Tynan, Der, Evan, Ewan, Brend en Feoras.

20x Dit zijn de mooiste Griekse babynamen voor jouw kleintje

Keltische babynamen voor meisjes

1. Aisling

Als je het uitspreekt moet je er eigenlijk een ‘h’ bijdenken: ‘Aish-ling’ [Esj-ling]. Betekenis: ‘droom, visie’.

2. Pixie

Grappig, maar toch pittig en stoer. Betekenis: ‘kleine elf, fee’. In straattaal wordt ‘pixie’ vaak gebruikt voor een mooie, elegante, sexy, kleine vrouw met kort haar.

3. Oda

Net als jongetje Rafer beschikt meisje Oda hopelijk ook over een aardig gevulde bankrekening, want haar naam betekent ‘rijk’. Dat kan overigens ook een rijk in de zin van ‘koninkrijk’ zijn, uiteraard.

4. Chaeli/Chaela

Er ligt nogal wat heilige druk op je dochter, want Chaeli en Chaela betekenen allebei ‘zij die als God is’. Je kunt kiezen of je van de ‘Ch’ een K-klank maakt, of dat je ‘m als een ‘G’ interpreteert.

5. Shylah

‘Trouw aan God’ en’sterk’ – dat zijn de betekenissen die aan de naam Shylah kleven. Niet te verwarren met Sheila, deze spreek je namelijk uit als [Sjai-lah] ipv [Sjie-la].

6. Ula

Een mooie Keltische naam die tegelijkertijd ook licht Scandinavisch aandoet. Het betekent ‘juweel van de zee’.

7. Mirit

De betekenis van Mirit is niet zo zoet als je zou hopen, de naam betekent namelijk letterlijk ‘bitter’. Er is enige discussie over de precieze herkomst van de naam; deze zou niet per se Keltisch, maar Hebreeuws zijn.

20x de mooiste Japanse babynamen (mét betekenis)

8. Caitlin/Caitlyn

Er lopen er in Nederland inmiddels wel al een paar rond; Caitlin danwel Caitlyn doet het de laatste jaren goed op geboortekaartjes. En hopelijk ook op de foto’s, want het betekent ‘puur, schoonheid’.

9. Cayleigh

Lijkt op Caitlin, maar klinkt iets ‘losser’. Dat komt goed uit, want de letterlijke betekenis van Cayleigh is ‘feest’.

10. Fianna

Lijkt een beetje op Fiona, maar dan met een mooie, Keltische slag. Betekenis: ‘legendarisch verhaal’. Dat komt mooi uit, want dat is je dochter per definitie. Ook mooi: Finnea – ‘hout van het wad’.

11. Glynnis

De betekenis klinkt een beetje dubieus namelijk: ‘nauwe vallei’, maar dat neemt niet weg dat het een mooie naam is. Eventueel af te korten tot Glynn.

12. Gwynne

Kan ook. Betekent: ‘eerlijk’.

13. Keira

Met dank aan actrice Keira Kneightley behoorlijk populair geworden. Interessante betekenis wel: ‘zwartharige’. Volgens de overlevering is het de vrouwelijke variant van Kieran.

14. Kella

Betekenis: ‘krijger’. Superstoer voor een meisje dus. Datzelfde geldt voor Kenna, dat ‘knap’ betekent.

15. Rylie

Een nogal onromantische betekenis – ‘roggeveld’ – maar zonder meer een leuke naam.

Eervolle vermeldingen zijn er voor Briannah, Aideen, Parlan, Malise, Kiara en Nevina.

Mooie Turkse babynamen die ook in het Nederlands makkelijk uit te spreken zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme