Redactie
Redactie Verhalen 18 dec 2017

Hoeveel geef jij uit aan kerstcadeaus?

Heb je al kerstcadeaus gekocht? Ben je net aan het bijkomen van Sinterklaas, kun je weer aan de bak. Kerst vieren met pakjes onder de boom wordt steeds populairder. Inmiddels geeft Nederland meer geld uit bij alle retailers dan tijdens Sinterklaas. Laten we hopen dat er een potje voor opzij is gezet, want de uitgaven per gezin zijn schrikbarend hoog.

Dat hele kerstgebeuren is een prijzig grapje. Hoe prijzig, dat heb je (deels) zelf in de hand, maar dat december (mede dankzij Sinterklaas) niet de goedkoopste maand van het jaar is, is een voldongen feit.

Schrik niet…

RetailMeNot, een Engels bedrijf dat vouchers verkoopt, deed onderzoek naar hoeveel een gemiddeld Brits gezin dit jaar uitgeeft aan kerstcadeautjes. Schrik niet: dat komt neer op 474 pond, omgerekend bijna 530 euro. Holy meck.

Kerstcadeaus van 500 euro per stuk

Hoe Engelsen aan dat astronomische bedrag komen? Voor het cadeau voor een kind wordt 90 pond gereserveerd (100 euro), dus in geval van twee kinderen zet dat je alvast 200 euro achteruit. Tsjakka. Het prijskaartje van het cadeau voor de partner is een ander verhaal, dat begint in sommige gezinnen bij ‘geen’ (gokje: het geld was op), bijna 25 euro of – voor de man of vrouw die schijnbaar bovengemiddeld lief geweest is – meer dan 500 euro.

Vergeet de leraar en de postbode niet

Tel daar vooral de neefjes, nichtjes, ooms en tantes nog bij op, die elk ook een cadeautje van pak ‘m beet 25 euro persoon de neus verdienen. En dan hebben we de leraren van de kinderen nog niet gehad, en ook de postbode en de vuilnisman hebben dan hun fles wijn of envelop-met-inhoud nog niet gekregen.

Gekkigheid

Het moet niet gekker worden. Dat wordt het gelukkig ook niet, want het onderzoek laat onomstotelijk zien dat Engelsen in deze context de kerstkroon spannen: in heel Europa wordt niet zoveel geld uitgegeven aan kerstinkopen als in Groot-Brittannië. In Duitsland ligt het gemiddelde op ongeveer 383 euro per gezin, tegenover Fransen die net iets meer dan 300 euro per huishouden kwijt zijn aan kerstcadeaus.

Nederlanders doen liever gewoon (lees: goedkoop)

Maar er is gelukkig altijd baas boven baas: een paar jaar geleden kwam uit onderzoek naar voren dat Nederlanders van alle Europeanen het minst uitgeven aan kerstcadeaus, met een gemiddelde uitgave van 25 euro per cadeau – zowel voor partners, kinderen en andere aanverwanten. Mooi zat.

Verrassing!

Pas je trouwens wel op dat je kind niet per ongeluk met ‘jouw’ vingerafdruk online alsnog voor veel te veel geld kerstinkopen doet? Het overkwam deze Amerikaanse moeder wiens dochter voor 250 dollar aan Pokemon Go-ellende kocht – zogenaamd met haar vingerafdruk.

Metro

Reageer op artikel:
Hoeveel geef jij uit aan kerstcadeaus?
Sluiten