4x zo maak jij er een duurzame kerst van

Lifestyle Valéry de Voijs 20 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe leuk die kerstboom, (dure) kerstcadeaus en uitgebreid kerstdiner ook zijn… Heel duurzaam is de periode rondom kerst niet. Toch kunnen de feestdagen ook duurzaam zijn. Met deze tips maak jij er dit jaar een verantwoord feestje van.

We slaan veel eten in, kopen het ene cadeau na het andere, en versieren het hele huis. Hoe kan dat anders?

Duurzame kerst

Met deze tips maak jij er dit jaar gegarandeerd een duurzame kerst van.

Ga voor een neppe boom

Eigenlijk zag je deze natuurlijk al aankomen: in Nederland worden er namelijk nog steeds zo’n 2,5 miljoen bomen per jaar verkocht met Kerstmis. Vaak worden deze na de feestdagen weggegooid. Best zonde, want een (tweedehands) kunstboom staat net zo gezellig. Toch niet zo’n fan van een kunst kerstboom? Dan zijn er nog tal van alternatieven. Je kunt een kerstboom namelijk ook huren. Na de feestdagen breng je de boom terug, waardoor deze weer terug gepland kan worden.

Eet plantaardig

Kerst is hét feest om uit te pakken in de keuken. Nu kan dat natuurlijk met een goed stuk vlees, maar het kan ook anders. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vegan kerstdiner? Met een plantaardig diner draag jij je steentje bij aan een duurzame kerst. Je zult verbaasd zijn hoeveel lekkere en uitgebreide gerechten geschikt zijn voor een kerstdiner. Hier vind je een verzameling van heerlijke vegan recepten voor kerst.

Word creatief met inpakken

Met een beetje creatief zul jij heel wat plastic achterwege kunnen laten. Heb je nog een oude rok die je nooit meer draagt? Wedden dat je er een mooi cadeautje mee kan inpakken? Ook heb je wellicht nog een aantal landkaarten over. Nu jij overal met je vertrouwde Google Maps navigeert zul je die kaarten niet meer nodig hebben. Kun jij er weer een aantal cadeautjes mee inpakken. Dat geldt natuurlijk ook voor oude boeken of kranten die je niet meer gebruikt. Voor de snoepliefhebbers onder ons: een omgekeerde chipzak ziet er behoorlijk shiny uit.

Koop geen nieuwe kleding

We willen er natuurlijk allemaal mooi uitzien met kerst, maar toch is het niet nodig om nieuwe kleding te kopen. Wellicht hebben jij en je vriendinnen dezelfde maat, zodat jullie een kledingruil kunnen doen voor de feestdagen. Voor de shopaholics onder ons: je vindt vast leuke items in een vintage winkel of via Vinted.

5 tips voor een zorgeloze én onvergetelijke kerst met kleine kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme