Redactie
Redactie Persoonlijk 16 dec 2017

10 x gespreksonderwerpen die je tijdens het kerstdiner beter vermijdt

Er zijn mensen die niet kunnen wachten tot het kerst is. Want: gezellig samenzijn met familie en vrienden. Voor anderen zijn het juist de verplichte kerstdiners waarvan ze niet kunnen wachten tot ze achter de rug zijn.

Conflictmijdend kerstdiner

Voor die laatste categorie is onderstaande checklist een nuttige handreiking. Immers, het succes van een kerstdiner valt of staat bij de tafelgesprekken. Die liefst zo ontspannen, conflictmijdend en gedachteloos mogelijk verlopen. Daarom is het zaak een aantal thema’s vakkundig te vermijden, waaronder:

1. De ex van je nichtje

Natuurlijk zijn jullie allemaal heel blij dat ze hem eindelijk gedumpt heeft en dat ze dit jaar met een hele geschikte kerel aan tafel zit, dan nog is het niet per se een sfeerverhogend thema. Vooral niet voor het nichtje in kwestie, en nog minder voor die brave borst die ze dit jaar meegesleurd heeft.

2. Waarom je nichtje nog steeds geen vriend heeft

Vorig jaar zat iedereen nog te zeiken dat ze die lamlul van een Max toch echt moest lozen. Heeft ze dat eindelijk gedaan, is het weer niet goed.

3. Politiek

Doe. Het. Niet. Je zal altijd zien dat er een onvervalste PVV-stemmer met evangeliedrift aan tafel zit.

4. De Pietendiscussie

Ook al mag je hopen dat die op 6 december linea recta met de Sint mee terug naar Spanje gaat, betekent dat niet dat ‘ie – mits opgerakeld – niet alsnog voor de nodige commotie kan zorgen. In potentie een hele hoop ellende.

Lees ook: Eerste hulp bij het Kerstdiner

5. Hoeveel het voorgerecht dat jullie meegebracht hebben gekost heeft

Het is simpel: of je maakt vooraf afspraken over wat iedereen uitgeeft aan het eten en de drank die men meeneemt en houdt je daaraan, of iedereen houdt daar z’n mond over.

6. De onovertroffen prestaties van je kinderen

Echt, dat wil niemand horen behalve je wederhelft, en die kent alle verhalen al.

7. Wat mensen met Oud en Nieuw gaan doen

Zul je net zien dat tante Elly en oom Freek nog geen plannen hebben, en zich pardoes bij jullie thuis uitnodigen.

8. Opvoedkundig advies

Wanneer de kinderen van je broer zich wederom niet gedragen, net als vorig jaar. Maar net als vorig jaar geldt: tot tien tellen en het laten gaan. En al helemaal niet denken dat je broer zit te wachten op jouw goedbedoelde tips omdat jouw kinderen zich vanavond toevallig voorbeeldig gedragen (driewerf hoera!).

9. Welk dieet het beste werkt

Diëten gaat namelijk niet zo goed samen met ‘je ongegeneerd volvreten’. Laat dat nou precies zijn wat jullie op dat moment aan het doen zijn.

10. De affaire van je zwager waarvan iedereen weet, maar niemand het over heeft

Tenzij je echt wil dat de avond zeer vroegtijdig tot een einde komt.

Newsflash: Kerstmuziek is officieel slecht voor je gezondheid

Reageer op artikel:
10 x gespreksonderwerpen die je tijdens het kerstdiner beter vermijdt
Sluiten