Waarom het oké is als je kids zich vervelen, volgens experts

Kinderen Rachelle Abbas 20 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Het zijn de drie woorden die je geregeld zal horen als je kids hebt: ik verveel me. Helemaal als het vakantie is. Voordat je Pinterest erbij pakt voor DIY ideeën om je kinderen te vermaken, laat ze zich gewoon vervelen.

Volgens de wetenschap kan het namelijk heel nuttig zijn! Het is echt niet zo verkeerd als kinderen zich vervelen, dit is waarom:

1. Vervelen helpt kinderen zichzelf beter te leren kennen

Om te zorgen dat je kind zichzelf leert kennen – hun voorkeuren en nuances – is een beetje verveling niet verkeerd. Misschien is het voor kids in het begin wat onaangenaam, volgens deskundigen is de rust en het ontbreken van stimulatie een ontwikkelingsbehoefte. ‘Kinderen moeten zich vervelen om tot begrip te komen wie ze zijn’, merkt psycholoog en auteur Vanessa Lapointe op. Kinderen moeten zich vervelen om hun innerlijke drive te vinden om ‘wakker’ te worden.

2. Verveling ‘dwingt’ kinderen creatief te zijn

Het is geen geheim dat een paar van de beste ideeën ontstaan vanuit verveling. In feite is het wetenschappelijk bewezen dat creativiteit een bijproduct is van verveling. Een studie uit 2013 wees uit dat verveelde deelnemers zich beter presteerden dan degenen die ontspannen, opgetogen of overstuur waren bij creativiteitstests. En waarom creativiteit zo belangrijk is in het dagelijkse leven? Het is één van de bouwstenen van een interessant en vervullend bestaan. Weet je nog vroeger toen jij en je vriendin een hele choreografie hadden bedacht en vervolgens gingen optreden? Of die blokhut die je in de achtertuin hebt gebouwd? Grote kans dat het begon met verveling 😉

3. Door verveling kunnen kinderen levenspassies ontdekken

Hoe vaak ben je de kamer van je kind binnengelopen na een ‘Ik verveel me!’ om hem vervolgens de meest willekeurige activiteit te zien doen (hoe schattig). Zoals het op een rijtje leggen van alle knuffelbeesten, of het opzetten van een geïmproviseerd restaurant. Laura Markham, een klinisch psycholoog, zegt op haar site: ‘Ongestructureerde tijd daagt kinderen uit om hun eigen passies te verkennen. Als we ze bezig houden met gestructureerde activiteiten, of hun tijd willen vullen met schermentertainment, leren ze nooit te reageren op de dingen die ze écht willen doen, wat kan leiden tot het bouwen van een hut in de achtertuin, het schrijven van een verhaaltje of het bestuderen van beestjes op de stoep.

4. Verveling zorgt voor de beste herinneringen

Denk terug aan je eigen jeugd, wat zijn enkele van je meest leuke herinneringen? Waarschijnlijk zitten daar ook keren bij dat je je verbeeldingskracht en creativiteit moest gebruiken om totaal iets unieks en magisch te creëren.

LEES OOK: Dit zijn de 5 meest voorkomende valkuilen wanneer je een tiener opvoedt

5. Vervelen maakt kinderen gelukkig

Wanneer je kind je vertelt dat hij zich verveelt, en jij zegt dat hij dan maar ‘iets moet doen’, resulteert vast en zeker in gemopper. Maar uiteindelijk zal je kind – zodra ‘ie een manier vindt om zichzelf te vermaken, zal ‘ie blij zijn. ‘Kinderen zijn altijd het gelukkigst wanneer ze zelfsturend spelen’, zegt Markham. Spelen is een kinderwerk. Het is hoe ze emoties en ervaringen verwerken die ze hebben gehad.

6. Verveling werkt motiverend

Volgens psycholoog Michael Ungar kan verveling de motivatie op lange termijn voor kinderen helpen bevorderen. ‘Kinderen die een gebrek hebben aan geprogrammeerde activiteiten, krijgen een kans om creatief probleemoplossend vermogen aan te tonen en vaardigheden te ontwikkelen die hen later in hun leven kunnen helpen.’

7. Verveling is ook goed voor ouders

Als je kinderen zich vervelen, leert het hen hoe ze zichzelf moeten amuseren en plezier moeten hebben in hun eigen tijd – wat betekent dat jij minder tijd nodig hebt om ze te amuseren. Welke ouder kan geen uur gebruiken om een paar dingen gedaan te krijgen? Win-win!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme