Zittend, staand, liggend: voor welke baringshouding kies jij?

Algemeen Valéry de Voijs 20 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Grote kans dat jij op je rug ligt tijdens je bevalling. Maar wist je dat een bevalling minder pijnlijk kan zijn als je van houding wisselt? Als jij verschillende baringshoudingen aanneemt tijdens het persen zal je bevalling waarschijnlijk niet alleen minder pijnlijk zijn, maar ook nog eens sneller verlopen.

Dit is jouw feestje. Nouja, feestje. Het is jouw moment.

Baringshoudingen

Liggend, zittend, staand: whatever floats your boat. Of misschien vind je het uiteindelijk juist wél prettig om in dezelfde houding te blijven, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd toch?! De keuze is reuze:

1. Rug

Wist je dat het vroeger de normaalste zaak van de wereld was om staand of zittend te bevallen? Pas vanaf de 19e eeuw kwam men op het idee om erbij te gaan liggen. Liggend op je rug is vandaag de dag waarschijnlijk de meest bekende baringshouding. Je ligt op je rug en trekt tijdens de persweeën je knieën naar je toe. Tussen de weeën in kun je je benen even op bed zetten om je spieren te laten rusten.

2. Baarkruk

Je kunt ervoor kiezen om zittend te bevallen. Je kunt dan op een speciale baarkruk zitten en zittend bevallen. Vooral als jij veel pijn hebt aan je bekkenbodem zal deze manier aangeraden worden. Het grootste voordeel is dat de zwaartekracht mee zal helpen, omdat je je lichaam al in een verticale houding houdt. De verloskundige zal je trouwens wel adviseren om meteen na je bevalling op bed te gaan liggen, aangezien je anders veel meer bloed zou verliezen.

3. Op je zij

Tijdens deze baringshouding lig je op bed, buig je beide benen en trek je je bovenste been. Trust me, het klinkt ingewikkelder dan het is. Meestal laat je je bovenste been op de arm van je partner, kussen, of bedrand leunen. Misschien toch fijn om die yogalesjes nog even mee te pakken.

4. Op handen en knieën

Voor de yogi’s onder ons: de bekende table top pose (de Bharmanasana). Je kunt je handen natuurlijk ook op de schoot van je partner leggen, en je hoofd op z’n benen laten rusten. Vooral als je last hebt van aambeien, of vervelende druk op je anus is dit een fijne houding. De druk zou op deze manier namelijk verminderd worden.

5. Staand

Je zou er ook voor kunnen kiezen om staand te bevallen. Veel vrouwen kiezen voor een staande bevalling omdat het veel voordelen zou hebben. Een bevalling zou sneller gaan, en de weeën zouden minder pijnlijk zijn. In the end of the day is het een persoonlijke keuze, en is het belangrijk dat je naar je eigen lichaam en gevoel luistert. Er bestaat in ieder geval geen ‘goede’ of ‘slechte’ keuze.

Wat je moet weten over kraamvrouwenkoorts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Centrum voor verloskunde

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme