Kiki (33): ‘Om deze reden wil ik mijn schoonvader niet bij mijn kinderen laten’

Persoonlijk Valéry de Voijs 16 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Iedere moeder is beschermend over haar kind. Dat is normaal. Zo is Kiki* (33) voorzichtig met wie ze haar kinderen laat omgaan, en laat ze niet zomaar iedereen in huis. Ze wil liever niet dat haar schoonvader bij haar kinderen in de buurt komt.

Mijn man heeft het vroeger niet gemakkelijk gehad. Al op jonge leeftijd is George*(34) bij zijn biologische ouders weggehaald en is vervolgens bij meerdere pleeggezinnen terecht gekomen. Ook bij deze pleegouders heeft hij een moeilijke tijd gehad. Laten we het erop houden dat er in meerdere gezinnen sprake was van huiselijke geweld.

Een moeilijke jeugd

Na jarenlange therapie is mijn man hier uiteindelijk sterker uitgekomen. Hij heeft zijn trauma’s verwerkt en is juist heel gemotiveerd om een geweldige vader te zijn. We hebben ondertussen twee kinderen samen. Mijn oudste wordt bijna drie, en mijn jongste is twee maanden oud. Nu ben ik (waarschijnlijk net als alle andere moeders) enorm beschermend over mijn kinderen. Ik ben heel selectief met wie ze omgaan en ben heel erg picky wanneer het op oppassers aankomt.

Een bijzonder telefoontje

Ongeveer een jaar geleden kreeg George een telefoontje. Het was zijn biologische vader. Hij wilde graag afspreken om dingen te bespreken. Hij wilde het verleden achter zich laten en dingen afsluiten. George stemde hiermee in en ze hebben vervolgens afgesproken. Volgens George was zijn biologische vader niet het grootste probleem vroeger. Zijn biologische moeder was volgens hem de échte reden van de uithuisplaatsing.

George en zijn vader hebben vanaf dat moment contact gehouden, en spraken vaker af. Ik had geen behoefte om hem te ontmoeten, dus zij spraken altijd in een restaurantje of koffietentje af. Toch vroeg mijn schoonvader vaak of hij zijn kleinkinderen mocht ontmoeten. Dat vond ik een moeilijk ding. Ik weet niet alle details van wat er vroeger bij mijn man thuis heeft afgespeeld, maar ik heb wel een vermoeden. George heeft (letterlijk en figuurlijk) littekens van wat hem is aangedaan.

Ik wil niet dat hij ze aanraakt

Na lang aandringen zijn we tot een compromis gekomen. Mijn schoonvader mag op bezoek komen, maar ik zorg dat ik niet thuis ben. Hij is laatst voor het eerst gekomen toen ik aan het werk was. Daarbij hebben we nog één belangrijke afspraak gemaakt. Mijn schoonvader mag mijn kinderen niet aanraken. Hij mag best met ze praten of met ze spelen maar wil niet dat hij ze vastpakt. De eerste keer verliep alles prima maar ik ben gespannen hoe het in de toekomst zal zijn.”

*Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd. De echt naam is bekend bij de redactie.

Deze 5 soorten vaders zijn er: herken jij de vader van jouw kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme