Wat als je kind altijd huilt met afscheid nemen?

Opvoeden Laurien Bleeker 4 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Of je kind nu naar een kinderdagverblijf gaat of net op de basisschool zit: afscheid nemen van papa of mama kan heel lastig zijn. Sommige kinderen moeten even huilen, maar gaan daarna vrolijk spelen met vriendjes en vriendinnetjes, terwijl andere kinderen er veel meer moeite mee hebben.

Een huilend, overstuur kind achterlaten in de armen van de juf op de opvang of de basisschool, dat wil natuurlijk niemand. Heeft jouw kindje moeite met afscheid nemen? Misschien heb je dan iets aan deze tips en adviezen.

Afscheid nemen

Het ene kind rent zonder om te kijken naar de speelplaats, terwijl de ander nog uren na snikt. Misschien dat deze adviezen kunnen helpen

Even laten wennen

Als het kinderdagverblijf of de school het toelaat, dan is het voor je kindje (en voor jou waarschijnlijk ook) fijn om nog heel even te blijven in de klas. Gewoon er zijn is voldoende. Als je kind lekker aan het spelen is, dan kan je kort gedag zeggen en ook echt weggaan. Misschien huilt je mini dan nog even, maar het zal snel over zijn als hij weer gaat spelen. Na een tijdje zal je kind zo vertrouwd zijn, dat blijven niet meer nodig is.

Neem altijd afscheid

Je kind een huilbui besparen door stiekem weg te gaan als hij niet kijkt, is niet aan te raden. Dit zal alleen maar meer verlatingsangst oproepen bij je kind en daar heb je op de langere termijn dus niets aan. Wel kan je van tevoren aan je kind uitleggen dat je elkaar een kus en een knuffel geeft, nog even zwaait en dat je dan weg gaat. En ga dan ook echt weg, zo weet je kind waar het aan toe is.

Bespreek het met de juf of meester

Als je kind altijd huilt wanneer jij weg gaat, dan hou je daar waarschijnlijk een rotgevoel aan over. Praat er dan ook over met de juf of meester van je kindje en spreek af dat hij of zij (of bijvoorbeeld een vaste stagiaire) zich over je mini ontfermt. Het is ook fijn als ze je even willen laten weten dat het weer goed gaat met je kind, wat vaak het geval is als je net weg bent.

Iets vertrouwds mee de klas in

Bij sommige kindjes helpt het om iets vertrouwds van huis mee de klas in te nemen. Overleg dit even met de juf of meester en laat je kindje bijvoorbeeld een knuffel meenemen. Of een foto van jullie samen of van het hele gezin. Vaak is zo’n tastbaar iets vertrouwd genoeg voor je kind om zichzelf zeker te voelen in de klas.

7x dingen die je beter niet met je kind kan bespreken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme