Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Kinderen 23 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Heb je een kind dat overgeeft zonder dat het ziek is? Dít kun je doen

Veel ouders zijn erg bezorgd als hun kind meerdere keren overgeeft, zeker wanneer het kind niet ziek lijkt te zijn. Wat kan er aan de hand zijn? Lees hieronder meer over overgeven en de mogelijke oorzaken.

Niet ieder kind hoeft ziek te zijn om over te geven. Soms kunnen er ook andere dingen aan de hand zijn.

Waarom geeft mijn kind vaak over?

Wanneer je kind overgeeft zonder ziek te zijn, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende redenen is voedselintolerantie of voedselallergie. Sommige kinderen reageren op bepaalde producten door te braken. Niet alleen voedselintolerantie of voedselallergie kan voor overgeven zorgen, ook kan stress of angst aanzetten tot braken. Het is belangrijk om hierover met je kind te praten. Verder zijn er ook minder zorgwekkende redenen die voor overgeven kunnen zorgen, namelijk: te snel eten, te veel eten of te snel bewegen na het eten.

Hoe lang mag overgeven bij kinderen duren?

Wanneer je kind moet overgeven, nadat het te snel of te veel gegeten heeft, dan zal het overgeven vaak na enkele uren stoppen. Hetzelfde geldt wanneer jouw kind moest braken door te snel bewegen na een maaltijd. Kan jouw kind niet stoppen met overgeven, maar heeft het verder geen symptomen? Dan is het goed om naar de huisarts of de dokterspost te gaan. Veel overgeven kan namelijk voor uitdroging zorgen.

Wat is het cyclisch braken syndroom?

Het cyclisch braken syndroom is een zeldzame aandoening waarbij kinderen last hebben van heftige aanvallen van overgeven, zonder dat hier enige reden voor is. Sommige kinderen hebben hier elke paar dagen, weken of maanden last van. De duur van de aanval kan verschillen: bij sommige kinderen houdt het braken zelfs enkele dagen tot weken aan, voordat het pas weer stopt. Als je het idee hebt dat jouw kind dit syndroom heeft, kun je het beste medische hulp inschakelen.

Wat zijn de oorzaken van braken?

Wanneer een kind braakt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De oorzaken van overgeven bij kinderen kunnen zijn:

Voedselintolerantie of voedselallergie

Sommige kinderen reageren op bepaalde voedingsmiddelen met braken, zeker wanneer ze er intolerant of allergisch voor zijn. Vaak worden ze snel na het eten al misselijk en start het braken.

Stress of angst

Wanneer kinderen stress of angst hebben, dan kan dit braken veroorzaken. In zo’n geval is het goed om het probleem bij de oorzaak aan te pakken, waardoor het braken stopt.

Maaginfecties

Veel kinderen hebben last van virussen of bacteriën. Deze virussen of bacteriën kunnen maaginfecties veroorzaken, waardoor je kind kan gaan overgeven.

Reflux

Reflux komt vaak voor bij baby’s, maar ook oudere kinderen kunnen hier last van hebben. Hierbij komt het maagzuur terug de slokdarm in en dit kan braken veroorzaken.

Overeten of te snel eten

Eet jouw kind te veel, te snel of beweegt het te snel na het eten? Ook dan kan jouw kind gaan overgeven.

Cyclisch braken syndroom

Bij deze zeldzame aandoening krijgen kinderen last van onverklaarbare aanvallen met braken. Wanneer jouw kind hier last van heeft, is het aan te raden om een arts in te schakelen.

Wat kun je als ouder doen?

Als jouw kind vaker zonder duidelijke oorzaak overgeeft, dan kun je contact opnemen met de huisarts voor medisch advies. Ook kun je een dagboek bijhouden. Noteer wanneer het overgeven gebeurt en hou bij wat je kind op dat moment gegeten heeft. Sluit ook bepaalde voedselintolerantie of voedselallergie uit. Zorg dat jouw kind, ondanks het overgeven, genoeg blijft drinken. Op die manier kun je uitdroging voorkomen.

Reflux bij je baby, zo herken én verhelp je het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme