Loretta (31): ‘Mijn nicht en ik bevielen op dezelfde dag en kozen onbewust dezelfde babynaam’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 23 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Loretta en haar nicht Fabiënne waren tegelijkertijd zwanger en dat vonden ze natuurlijk één groot feest. Extra bijzonder was het dat ze op dezelfde dag bevielen en dat was niet het enige. “We kozen onbewust dezelfde babynaam”, vertelt Loretta aan Famme.

“Fabiënne en ik waren altijd al close, dat kwam ook door het kleine leeftijdsverschil van maar een jaar. Op verjaardagen, en dat waren er nogal veel in onze grote familie, trokken we altijd naar elkaar toe. Helemaal feest was het toen ze dichtbij mij kwam wonen en zelfs op dezelfde middelbare school kwam. Toen werden we nog closer.

Zwangerschap delen

Op het moment dat ik een positieve zwangerschapstest had, was ik een jaar getrouwd. Ik wilde het pas vertellen als ik drie maanden zwanger was, behalve aan mijn ouders, zussen en nicht. Daar wilde ik het direct mee delen. Ik had het mijn ouders en zussen tijdens een etentje verteld. Dat was op de dag dat ik voor het eerst het hartje had zien kloppen. Met mijn nicht zou ik de volgende dag een theetje gaan drinken.

Nicht ook zwanger

Ik vertelde Fabiënne het goede nieuws en ze stopte maar niet met lachen. Ze vond het geweldig. Ze vond het extra leuk, omdat zij ook zwanger was. Twee weken korter dan ik. Zij wilde daarom nog even wachten met het delen van het nieuws, want zij had anderhalve week later een vroege echo gepland staan. Gelukkig bleek dat allemaal goed te zijn.

Nog hechter geworden

In de zwangerschap werden we nog hechter. We woonden nog steeds dicht bij elkaar, dus dat was leuk. We gingen samen shoppen voor de babykamers, naar zwangerschapsyoga en namen geregeld een zwangerschapsmassage. Het was helemaal leuk toen we erachter kwamen dat we allebei een meisje kregen.

Naam geheimhouden

Fabiënne en ik besloten om over alles open te zijn, behalve de naam. We wilden allebei de naam geheimhouden. Op die manier was er tenminste nog iets een verrassing. Samen met mijn man fantaseerde ik over mooie meisjesnamen. We waren het er al snel over eens: Liv moest het worden. Niet alleen kort, maar ook nog eens stoer.

Bevalling was gestart

Op het moment dat ik precies veertig weken zwanger was, werd ik wakker met weeën. Ik appte Fabiënne met het nieuws dat de bevalling begonnen was. Ze appte niet terug, iets wat ze wel altijd snel deed. Na een uur kreeg ik een berichtje van haar man, dat ze enorme weeën had. Mijn weeën waren inmiddels ook al goed doorgezet. Ik moest lachen bij het idee dat we onze meisjes op dezelfde dag op de wereld zouden zetten. Echt weer iets voor ons.

Onbewust dezelfde babynaam

Eind van de middag was mijn Liv ter wereld gekomen. In de groepsapp van de familie stuurden we een foto en de naam erbij. Ook stuurde ik een bericht naar Fabiënne met de foto. Al snel kreeg ik een berichtje en een foto terug: ‘Maak kennis met onze Liv’. Ook werd deze foto in de groepapp gestuurd. Ik dacht dat ik het niet goed zag, maar het bleek toch écht dezelfde naam te zijn. We hadden gewoon onbewust dezelfde babynaam gekozen!

Geen twijfel

Wat hebben we gelachen aan de telefoon, toen we elkaar voor het eerst belden. Even hebben we gedacht om allebei een andere naam te kiezen, want het werd misschien zo wel erg ingewikkeld allemaal. Al snel zeiden we tegen elkaar dat dit toch écht onze eerste keuze was en het zo ook moest blijven. Wanneer we bij elkaar zijn, dan gebruiken we koosnaampjes voor onze dochters (die inmiddels al bijna twee zijn). Gelukkig luisteren ze daar ook heel goed naar. Zo zie je maar dat dezelfde babynaam binnen dezelfde familie niet altijd een probleem hoeft te zijn.”

Jemimah is verloskundige in Kenia: ‘Een moeder zien doodbloeden is zwaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme