Eten en drinken tijdens de bevalling: de do’s en don’ts

Bevallen Wilma Groothuis 23 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Misschien moet je er tijdens je bevalling absoluut niet aan denken, maar misschien ook wel: eten en drinken. Een bevalling kan best lang duren, mag je dan überhaupt wel wat eten of drinken? En zo ja, wat kun je dan het beste nemen en wat moet je juist laten staan?

Wij vertellen je alles wat je hierover moet weten.

Mag je eten tijdens de bevalling?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: je mag zeker eten en drinken tijdens de bevalling. Het is zelfs aan te raden om dit te doen, aangezien een bevalling lang kan duren en fysiek erg zwaar kan zijn. Aan de andere kant hebben vrouwen die aan het bevallen zijn soms helemaal geen zin in eten en is dat wel het laatste waar ze aan moeten denken. En ook dat is prima.

Eten tijdens de bevalling is niet verplicht, maar als je erg zwak bent en voelt dat je lichaam wel wat voeding kan gebruiken, is het zeker aan te raden. Je lichaam verbruikt tijdens de bevalling heel veel energie, wat je met voeding juist weer kunt aanvullen. Zeker als de bevalling ’s nachts begint, heb je al een aantal uur niets gegeten en is de kans groter dat je een tekort aan energie krijgt.

Wat eten?

Als je weeën in de nacht zijn begonnen, is het dus aan te raden om wat te eten, want een tekort aan energie zorgt ervoor dat de weeën kunnen afnemen. Maar wat kan je dan het beste eten? Je kan het beste iets eten dat makkelijk verteerbaar is, zoals yoghurt, een cracker of beschuitje, wat fruit, soep of brood met bijvoorbeeld jam of honing.

Eet vooral geen zware maaltijden of vette snacks, want dat kan je lichaam tijdens een bevalling niet makkelijk verteren. Eet kleine porties waarvan je lichaam energie krijgt. Mocht je tijdens het puffen nou echt geen zin hebben in eten, omdat je bijvoorbeeld misselijk bent? Dan is het ook helemaal prima om niks te eten.

Het laatste waar je op zit te wachten tijdens een bevalling, is dat je eten weer omhoog komt. Doordat de spijsvertering tijdens een bevalling niet heel actief is, blijft het eten voor een langere tijd in je maag zitten, met als gevolg dat je minder snel trek hebt. Het is dan ook belangrijk dat je goed luistert naar je lichaam en doet waar zij behoefte aan heeft.

Drinken tijdens de bevalling

Tijdens een bevalling kan door al het puffen je mond droog worden, waardoor het fijn is om wat te drinken. Water is altijd een goede optie, maar als je liever thee drinkt of water met een lekker smaakje, is dat ook helemaal prima. Veel vrouwen kiezen ervoor om te drinken met een rietje, omdat ze op die manier in hun bevallingshouding kunnen blijven.

Alles wat je wilt weten over oxytocine (en waarom je dit nodig hebt voor je bevalling)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme