Tess: ‘Mijn stiefmoeder wil niets te maken hebben met mijn baby’

Persoonlijk Valéry de Voijs 23 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Tess (28) en haar partner hoeven niet op Tess’ stiefmoeder te rekenen wanneer ze een oppas nodig hebben. Deze stiefmoeder heeft namelijk subtiel aangegeven niets met de baby te maken willen hebben.

“Mijn ouders zijn gescheiden toen ik zestien was. Ik zat midden in mijn puberteit en was voornamelijk met mezelf bezig. Net zoals de meeste pubers, wilde ik vooral feesten en met vriendinnen naar de stad. Op Op het moment dat mijn ouders aankondigden te gaan scheiden, vond ik dat aanvankelijk helemaal niet erg. Zolang ik maar mijn grote slaapkamer en zakgeld hield, vond ik het allemaal wel best.

Een nieuwe stiefmoeder

Vlak na de scheiding kreeg mijn vader een nieuwe partner. Ook dit vond ik niet heel erg. Meestal sliep ik enkel op vrijdagavond bij mijn vader, waardoor ik deze nieuwe vrouw niet vaak zag. Een jaar daarna ging ik op kamers in Amsterdam en ging ik minder vaak op bezoek. Kortom: ik had niet veel met hen te maken.

Ruim tien jaar later werd ik voor het eerst zwanger. Mijn partner en ik waren zes jaar samen toen mijn menstruatie weg bleef. Eerst maakten we grapjes over een eventuele zwangerschap, maar het bleek toch écht waar te zijn. Mijn vriendinnen en familie reageerden over het algemeen positief. Toch waren er mensen in onze omgeving die minder enthousiast waren. Mijn vriend studeerde namelijk geneeskunde en was niet van plan om daarmee te stoppen.

Dat hield ons niet tegen: wij wilden het kindje absoluut niet weg laten halen en hadden vertrouwen in de toekomst. Mijn moeder en haar nieuwe partner waren heel lief en supportive. Ze stonden meteen na de bevalling al aan het ziekenhuisbed en boden meteen aan om op te passen. Ook de ouders van mijn partner waren (vooral de eerste maanden) erg behulpzaam. Mijn stiefmoeder daarentegen liet aanvankelijk niets weten. Ik heb nooit een belletje van haar gehad om mij te feliciteren en ze is in de kraamperiode niet op bezoek geweest.

Haar subtiele boodschap is duidelijk

Pas toen onze zoon vier maanden was, heeft mijn stiefmoeder hem voor het eerst gezien. Ze zat namelijk in de auto van mijn vader toen hij langskwam om iets af te geven. Ze is toen even uitgestapt en we hebben op de oprit even gepraat terwijl ik onze zoon vasthield. Mijn vader zei toen tegen mijn baby: ‘Kijk, dit is je andere oma’, waarop mijn stiefmoeder heel verschrikt keek en antwoordde dat zij helemaal geen oma was.

Natuurlijk heeft ze gelijk. Ze is geen biologische familie van mijn zoon. Feitelijk is zij dus geen oma. Toch doet het mij pijn wanneer zij nooit met mijn vader mee gaat wanneer hij op bezoek komt. Zelfs met de eerste verjaardag van van mijn zoontje, heeft ze afgezegd.

Laatst zaten mijn partner en ik in de stress. Onze oppas had namelijk het laatste moment afgezegd en niemand was beschikbaar. Mijn vader was weg, maar mijn stiefmoeder was gewoon thuis. Met tegenzin heb ik haar gebeld, maar ze zei heel kalm dat ze zich niet comfortabel voelde om op te passen. Hoe moeilijk ik het ook vind, heb ik het ondertussen geaccepteerd.”

Loretta (31): ‘Mijn nicht en ik bevielen op dezelfde dag en kozen onbewust dezelfde babynaam’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme