Welke schoenmaat heeft een baby en hoe meet je deze eigenlijk op?

Baby Laurien Bleeker 23 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Baby’s kunnen natuurlijk nog niet lopen, dus schoenen lijken overbodig. Toch kan het warmte geven aan de voetjes en handig zijn wanneer je baby wél klaar is voor die eerste stapjes. Dan rijst de vraag: welke schoenmaat heeft een baby eigenlijk en hoe meet je deze het beste op?

Baby’s groeien snel, zo ook de voetjes. Heel dure schoenen voor je baby zullen we dan ook niet aanraden, maar een lief paartje als eerste loopschoenen is natuurlijk wel heel erg leuk om aan te schaffen. Welke schoenmaat je dan voor je baby nodig hebt, vertellen we je hieronder.

Welke schoenmaat past bij welke leeftijd van een baby?

We beginnen bij baby’s vanaf zes maanden, omdat jongere baby’s geen schoenen nodig hebben. In de winter kun je buiten kiezen voor een extra paar warme wollen sokjes. Voor baby’s die beginnen te kruipen of hun eerste stappen zetten, kun je zachte, flexibele babyschoenen gebruiken die de voetjes beschermen zonder de groei te belemmeren. De schoenmaat is afhankelijk van hoe groot je baby is en verschilt per kind, maar varieert tussen EU-maat 16 en 20. Wat je kunt aanhouden is het volgende:

 • 6-9 maanden: maat 16 of 17
 • 9-12 maanden: maat 18 of 19
 • 12-18 maanden: maat 20-22

Schoenmaten voor baby’s

Je kunt de volgende maten aanhouden bij de lengte van de grootste voet van je baby. Dit meet je door het voetje na te trekken op papier en het langste gedeelte op te meten. Meestal is dit van het puntje van de grote teen tot aan de hiel. Daar tel je een halve of hele centimeter bij op zodat de voet genoeg ruimte heeft in de schoen.

 • 9,4 tot 10 cm: schoenmaat 16
 • 10 tot 10,7 cm: schoenmaat 17
 • 10,7 tot 11,4 cm: schoenmaat 18
 • 11,4 tot 12 cm: schoenmaat 19
 • 12 tot 12,7 cm: schoenmaat 20
 • 12,7 tot 13,4 cm: schoenmaat 21
 • 13,4 tot 14 cm: schoenmaat 22
 • 14 tot 14,7 cm: schoenmaat 23
 • 14,7 tot 15,4 cm: schoenmaat 24

Wat is schoenmaat 18?

De Europese schoenmaat 18 is een schoenmaat voor baby’s met een voetlengte van ongeveer tien tot elf centimeter. Meestal zijn dit baby’s in de leeftijd van negen maanden tot een jaar, maar ook hier geldt dat dit verschilt per kind.

Welke schoenmaat heeft een baby met voetjes van 11 cm?

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien passen schoenmaat 18 en 19 het beste bij voetjes van 11 centimeter. Dit komt omdat je rekening moet houden met wat extra ruimte in de schoenen, zodat de voeten van je baby er goed in passen en er nog wat ruimte om te groeien over is.

Hoeveel centimeter is maat 20?

Schoenmaat 20 voor je baby houdt in dat de voeten van je baby ongeveer 11,5 tot 12 centimeter lang zijn. Tel daar een halve of hele centimeter bij op en je komt uit op 12,5 tot 13 centimeter. Schoenmaat 20 past in dat geval waarschijnlijk het beste bij je baby. Je kindje zal dan tussen de 12 en 18 maanden oud zijn, maar ook hier geldt weer dat dit per kind kan verschillen.

Het beste kun je naar een schoenenwinkel gaan waar professioneel personeel kan helpen met het opmeten van de voeten van je baby en bij het maken van een keuze van goede eerste loopschoenen.

Tips bij het uitzoeken van de eerste schoenen voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme