Kind kwijt! Zo vind je elkaar weer terug

Kinderen Sophie Nortier 28 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is een nachtmerrie. Je loopt samen ergens… en ineens ben je je kind kwijt. Het is handig als jullie weten wat jullie kunnen doen om elkaar zo snel mogelijk terug te vinden.

Het gebeurt zo vaak dat kinderen even afdwalen zonder dat je er erg in hebt. En dan staan ze daar moederziel alleen. Als je dan geen duidelijke afspraken hebt gemaakt, is de kans groot dat die kleine gaat rondrennen om jou te zoeken. Superhandig natuurlijk. Not!

Kind kwijt? Maak afspraken

Maak daarom duidelijke afspraken met je kids over wat te doen als jullie elkaar kwijtraken. Hieronder een aantal tips.

1. Let him stay put

Maar al te vaak gaan beide partijen elkaar zoeken (het zogeheten ‘in rondjes lopen’). Zeg je kind dat hij op de plek moet blijven staan waar hij op dat moment is. Tenzij jullie een afspreekpunt hebben, weet hij die nog, dan moet hij dáár naartoe.

2. Laat hem zoeken naar een medewerker of moeder

Laat hem uitkijken naar een medewerker van de plaats waar je bent (bijvoorbeeld een supermarktmedewerker). Ook een heel goed idee: laat hem een andere moeder met kinderen aanspreken. Het blijkt dat andere moeders zich het meest geroepen voelen én het best in staat zijn een ‘verloren kind’ weer bij mama terug te krijgen.

Wow: 7 opmerkelijke opvoedgewoontes van over de hele wereld

3. Laat hem je voornaam roepen

‘Mama’ of ‘papa’ is generiek. Maar ‘Femke!’ of ‘Annemiek’, daar lopen er veel minder van rond. Roept een kind je voornaam, dan weet je meteen dat dat jouw kind moet zijn.

4. Koop een armbandje

Ga je naar een grote, publieke plek (bijvoorbeeld De Efteling)? Neem dan voorzorgsmaatregelen voor als je je kind kwijt zou raken en doe hem of haar een armbandje met zijn naam en telefoonnummer om. Superhandig. Zorg dat je ze altijd in huis hebt, just in case. Of scoor zo’n oldschool S.O.S. armbandje of -ketting.

5. Laat je kind wat dingen uit zijn hoofd leren

Je kind kent hele afleveringen van Spongebob uit zijn hoofd, dus een adres, naam en telefoonnummer moet ook lukken. Zorg dat je kind deze op elk gewenst moment kan opdreunen. Oefen ook met hem een ‘ik ben mama kwijt’ gesprekje. Grote kans dat je kind op zo’n moment in paniek is, als hij kan terugvallen op iets wat jullie hebben geoefend, voelt hij zich zekerder.

6. Zorg voor ‘een fluitje’

Een eigen, persoonlijk fluitsignaal dat jullie allebei herkennen is handig en draagt over grotere afstanden dan gewoon het roepen van zijn naam. Zorg er dus voor dat jullie een fluitsignaal hebben dat gebruikt wordt als jullie elkaar kwijt zijn. Blijf dit signaal gebruiken, tot jullie elkaar gevonden hebben.

7. Laat hem luisteren naar zijn hart

Voelt iets niet goed? Leer hem luisteren naar zijn gevoel. Wil iemand hem meenemen, denkt hij dat het niet pluis is? Laat hem ‘BRAND!!!’ roepen. Mensen reageren daar namelijk veel sneller op dan op ‘HELP!!!’.

Opvoedkwestie week 9: ‘Steeds vaker raken we onze kinderen kwijt in de drukte’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme