Kwestie van geduld: zo leer je je kind om te wachten

Kinderen Lise Steegmans 17 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Wachten is een moeilijk werkwoord voor jonge kinderen. Vaak is hun geduld zo groot als een doperwt en dat is niet heel erg groot. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind geduldig leert wachten – zonder iedere keer een beloning in het vooruitzicht te stellen? Wij geven tips.

Jonge kinderen leren wachten doe je niet alleen om ze wat geduld bij te brengen, het vormt ze ook als volwassenen.

Kinderen leren wachten

Je wordt opgetild, je wordt gevoed, je wordt geëntertaind. En dan, zodra je oud genoeg bent om het te begrijpen, wordt er ineens een heel nieuw beroep op je gedaan. Je moet leren om geduld te hebben. Want je moet wachten. En als jong kind moet je op veel dingen wachten, vanwege veel verschillende redenen. Om beurten met speelgoed spelen, je plas ophouden, nog zoveel nachtjes slapen tot Sinterklaas, wachten bij het stoplicht. Wachten zul je.

Wachten is veilig

Die laatste, wachten bij het stoplicht, brengt ons misschien wel bij de grootste les die ouders moeten meegeven: kinderen moeten wachten om veilig te blijven. Voor hun eigen veiligheid. Dat maakt wachten juist zo lastig voor jonge kinderen; concepten als gevaar en mogelijke dood zijn abstract. Zij zien niet het gevaar dat wij zien (en dat is maar goed ook). Om die reden moeten ouders een manier vinden om het belang van wachten – bij een stoplicht of andere risicivolle situatie – te illustreren op een manier die het kind kan begrijpen.

Waar veiligheid een factor is, is het belangrijk om je tijdens het wachten op een duidelijke, respectvolle en consequente manier tot je kind te richten en je verwachtingen uit te leggen. Bij het oversteken kun je zeggen: “Terwijl we wachten om veilig over te steken, verwacht ik dat je op de stoeprand blijft staan ​​en twee keer naar beide kanten kijkt.”

Beloningen en steekpenningen

Het kan zijn dat je in minder risicovolle situaties gewoon wilt dat je kind even wacht. Neem bijvoorbeeld het wachten op spelen na het opruimen. Je wilt eerst even de tafel helemaal leegruimen voordat er geknutseld gaat worden. Wachten is dan de eigen beloning. Na het opruimen kan je kind doorgaan met een andere activiteit en dat is de beloning. Hiermee vul je de wachttijd constructief in, met de verwachting dat als alles eenmaal gedaan is, de beloning is dat je kind verder kan spelen.

Je wilt namelijk niet dat je je kind continu moet belonen voor een beetje geduld. Een kind verleiden met de belofte van een ijsje of een cupcake, wanneer ze nu even braaf mee boodschappen gaan doen, maakt niet per se leuke volwassenen. Stel jezelf daarom de vraag: wil je dat je kind een volwassenen wordt die een beloning verwacht voor goed gedrag? Of wil je een kind opvoeden die het juiste doet, alleen maar omdat dit het juiste is om te doen?

Leading by example

Je kind leren wachten is ook een kwestie van geduld – bij jezelf. Een kind zal niet geduldig zijn als hun vader constant in paniek raakt omdat hij achterloopt op schema. Ouders die geduldige kinderen willen, moeten geduld hebben. Zo simpel is het.

Bovendien kan wachten ook heel leuk zijn. Tijd doorbrengen op het perron of in de rij bij een supermarkt zijn momenten die zich uitstekenend lenen voor hechhtinsmomenten. Hoe leuk is het om samen een beetje gek te worden van al dat wachten…?

Hoe leer je een kind wachten?

  • Wees consequent in het uitleggen waarom je moet wachten, en wat de risico’s zijn.
  • Maak de opeenvolgende activiteit na het wachten, zoals spelen na het opruimen, zijn eigen beloning.
  • Koop je kind niet om om te wachten, want het zou je kind kunnen leren om altijd een beloning te verwachten voor redelijk gedrag.
  • Maak van wachten een spelletje door tijdens de wachttijden met je kind bezig te zijn.

Het opvoeden van aardige kinderen begint bij onszelf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme