Zo troost je jouw kind nadat je net heel erg boos bent geworden

Kinderen Redactie 14 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Iedere ouder verliest wel eens zijn of haar geduld en wordt boos. Je wordt soms alleen net wat bozer dan dat de bedoeling was, en hier kan je je achteraf behoorlijk schuldig door voelen. Het gebeurt de beste van ons en gelukkig kun je je kind ook weer troosten.

4 tips om te troosten

Het ouderschap is zwaar. Het is niet gek dat je soms even je geduld verliest. Maar soms is het net even wat te veel van het goede, en heb je een erg verdrietig kind. Dit is hoe je jouw boze bui kunt goedmaken:

1. Rustig worden

Neem eerst even de tijd om jezelf te herroepen. En sta stil bij wat er zojuist gebeurd is. Het is net zoals de vliegtuig regels: breng eerst jezelf in veiligheid en hierna pas je kind. Je kan je kind niet troosten of geruststellen wanneer jezelf nog over de rooie bent. Neem zolang als je nodig hebt. Wanneer je weer rustig bent kun je naar je kind toe en kun je praten over wat er heeft plaatsgevonden. Bespreek dit rustig en liefdevol.

2. Reflecteer vanuit het kind

Probeer de situatie om te draaien. Stel je voor dat jij het kind bent. Je bent klein en mama is zojuist heel erg boos en groot geworden. Misschien heb je in jouw woede iets kapotgemaakt of dingen gezegd waar je spijt van hebt. Dit heeft een behoorlijke indruk achtergelaten en het heeft waarschijnlijk een grote betekenis voor het kind.

3. Herstel de schade

Nu je rustig bent geworden en de situatie hebt bekeken door de ogen van jouw kind, weet je het beste wat je te doen staat. Ga met je kind op een vertrouwde plek zitten. Deel je gevoelens en je emoties en bied je excuses aan voor je overreactie.

Laat je kind deel uitmaken van het ‘herstelproces’. Kinderen zijn creatief en hebben vaak de leukste oplossingen. Bedenk samen een maniertje waarop het niet meer mis gaat, wees lief en zorgzaam.

4. Qualitytime

Ga er samen op uit! Onderneem iets leuks, en laat je kind hiermee zien dat jullie oké zijn. Jullie lachen als van ouds en daarmee laten jullie de nare situatie achter jullie. Hiermee laat je zien dat het hebben van ruzie of een conflict helaas bij het leven hoort. Maar dat dit tegelijkertijd geen groot probleem hoeft te zijn gezien jullie er ook weer samen uitkomen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme