Zet jij je kind voor het scherm om even tijd voor jezelf te hebben? Je bent niet de enige

Nieuws Wilma Groothuis 9 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Iedereen weet dat te veel schermtijd niet goed is voor je kind, toch is het zo makkelijk om hem of haar even voor een scherm te zetten als jij wat moet doen. Herkenbaar? Dan ben je zeker niet de enige. Heel veel ouders zetten hun kind voor een scherm om even tijd voor zichzelf te hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid.

Schermtijd

91 procent van ouders met kinderen van 0 tot 6 jaar laat hun kinderen digitale media gebruiken om zelf iets anders te kunnen doen. Dit bedraagt gemiddeld 1 uur en 51 minuten per dag, waarvan 1 uur en 39 minuten voor een scherm en 12 minuten voor luisteren naar media of bellen zonder beeld.

“Hoewel de beweegredenen van ouders te begrijpen zijn, zijn zij zich mogelijk niet voldoende bewust van de behoeften van het kind en de potentiële negatieve langetermijneffecten op zijn of haar ontwikkeling, op bijvoorbeeld lichamelijk- of taalgebied,” vertelt wetenschappelijk onderzoeker dr. Anouk Tuijnman van het Trimbos-instituut.

Tijd voor jezelf

Maar wat doen ouders dan als ze hun kind voor een schermpje zetten? Dit zijn de meest voorkomende dingen:

  • Koken
  • De was doen
  • Iemand bellen
  • Even snel de mail checken of nog wat werk afmaken
  • Schoonmaken
  • Zelf op hun telefoon scrollen
  • Opruimen
  • Strijken
  • Broertje of zusje naar bed brengen

“We zien dat ouders vaak digitale media inzetten voor hun kinderen op momenten die voor hen goed uitkomen, zoals tijdens het koken of wanneer het kind onrustig is”, vertelt Tuijnman. “Echter, te veel schermtijd op jonge leeftijd kan de slaap verstoren, de taalontwikkeling remmen en mogelijk leiden tot lichamelijke klachten door te veel zitten en te lang achter elkaar dichtbij kijken.”

Ook zetten ouders volgens Tuijnman soms ook digitale media in om hun kind af te leiden als ze zich bijvoorbeeld vervelen of geïrriteerd zijn. “Dit kan leiden tot gemiste leermomenten, omdat kinderen juist op jonge leeftijd moeten leren omgaan met hun emoties en zelfstandigheid moeten ontwikkelen tijdens momenten van verveling.”

Alternatieven voor schermtijd

Hoewel een schermpje dus erg makkelijk is als jij wat voor jezelf moet doen, zijn er ook alternatieven om je kind bezig te houden:

1. Schatzoeken

Verstop kleine voorwerpen in huis of in de tuin en laat je kind de schat zoeken met wat kleine aanwijzingen. Dit werkt heel goed met het Nijntje verstoppertje spelen-spel.

2. Sensory bin

Maak een sensorische bak door bijvoorbeeld rijst, bonen of water in een bak te doen en voeg speelgoed of voorwerpen toe waar je kind mee kan spelen en ontdekken.

3. Bouw een fort

Help je kind om een ​​fort te bouwen met dekens en kussens en moedig hem aan om erin te spelen, te lezen of met blokken te bouwen.

4. Meehelpen met het huishouden

Je kunt eens kijken wat er gebeurt als je je kind mee laat helpen met de was, koken of schoonmaken. Ze vinden dit vaak hartstikke leuk.

Dít is de beste leeftijd om je kind een kindertablet te geven volgens een schermtijdcoach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen