Een duwtje in de rug: 5x tips als je kind niet met anderen wilt spelen

Algemeen Valéry de Voijs 16 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Sommige kids rennen een speeltuin op en hebben binnen no time een groep vriendjes om zich heen verzameld. Andere kinderen pakken het wat voorzichtiger aan, en kijken de kat nog even uit de boom. Het opdoen van sociale contacten hoort bij de ontwikkeling van je kind. Maar wat als je zoon of dochter écht geen zin lijkt te hebben in die andere kids? Hoe kun je ze dan een handje helpen?

Zo kun jij je zoon of dochter een handje helpen – zonder als een bemoeizuchtige moeder over te komen.

Vriendjes maken

Kinderen doen dingen nu eenmaal in hun eigen tempo, en bij de één gaat het allemaal iets vlotter dan de ander. Als je ziet dat je kind een beetje moeite heeft met het maken van vriendjes kun je je nogal machteloos voelen. Je wilt je kids namelijk zoveel mogelijk zelf laten ontdekken, maar toch is een duwtje in de rug niet heel verkeerd.

1. Ontdek de favoriet

Vooral als je kind nogal voorzichtig is in het benaderen van andere kinderen kan het moeilijk zijn om erachter te komen wie hij/zij nu eigenlijk leuk vindt. Niets is zo nutteloos als een playdate te organiseren met iemand waar jouw zoon of dochter helemaal geen klik mee heeft.

2. Verstop zijn/haar favoriete speelgoed

Klinkt gemeen, maar hear us out. Als je kind al moeite heeft om contact te maken met andere kids zal hij/zij zich alleen maar focussen op het bekende favoriete speeltje. En dat wil jij voorkomen. Als ze niet meer met hun lievelingspop kunnen spelen, moeten ze zich wel focussen op de rest.

3. Praat met je kinderen over emoties

Emoties kunnen voor volwassenen al verwarrend zijn. Laat staan hoe ingewikkeld dit voor kinderen moet zijn. Daarom is het juist belangrijk dat kids al op jonge leeftijd leren om met hun emoties om te gaan. Dit zorgt er dan weer voor dat ze empathie ontwikkelen, en hun sociale vaardigheden verbeteren. Hoe je dit precies aanpakt, lees je hier.

4. Laat kinderen samen werken

Bedenk een spelletje waarbij je kids moeten samenwerken. Onderzoek toont namelijk aan dat kinderen sneller geneigd zijn vriendjes te maken wanneer zij samen aan een project werken (en elkaar dus niet als concurrentie zien wanneer ze van elkaar willen winnen).

5. Leer je kids ‘sorry’ zeggen

Net als wij een excuses op z’n tijd kunnen waarderen, vinden kinderen het ook fijn als ze een oprechte excuses horen. Uit onderzoek blijkt dat kids (van zelfs vier jaar oud) eerder geneigd zijn om hun vriendjes te vergeven na het horen van een gemeende ‘sorry’.

8 x zo leer je sorry zeggen 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parenting Science

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme