Heeft je peuter scheidingsangst? 4x dingen die jij kunt doen

Opvoeden Laurien Bleeker 16 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Als je nooit weg kan gaan bij de opvang zonder dat je peuter zich aan je vastklampt of altijd naast je kindje moet zitten als hij in slaap valt, omdat hij anders gaat huilen en roepen om je, dan heeft je mini misschien last van scheidingsangst.

Deze dingen kun jij zelf doen om je zoon of dochter te helpen

Scheidingsangst

Gelukkig is dit een heel normale angst van je kindje en hebben veel peuters hier last van. Kleinere kinderen houden nu eenmaal van het bekende en vertrouwde en dat ben jij. Ze zijn gehecht aan jou en ‘redden zich niet’ als jij niet in de buurt bent, zo voelt dat voor ze.

1. Voorspelbaarheid

Omdat kinderen zich veilig voelen in een bekende omgeving en situatie, is voorspelbaarheid heel belangrijk voor je peuter. Ga je even naar boven om de was in de droger te stoppen? Vertel dit dan aan je kind en zeg dat je terug komt als je klaar bent.

Laat hem dan ook even weten dat je weer beneden bent, dan leert je peuter dat je altijd weer terug komt als je dat zegt. Dit doe je bij de opvang ook, al duurt het dan wel langer voordat je terug bent. De medewerker van de opvang (die in de meeste gevallen een vertrouwd gezicht is) kan je kindje troosten en ondersteunen als je peuter moet huilen. Vaak is dit een paar minuten nadat jij weg bent alweer over.

2. Emoties erkennen en benoemen

Boos worden of zeggen dat je kindje niet moet gaan huilen, werkt averechts. Het is juist fijn dat hij zijn emoties kan tonen, dus benoem zijn angst en leef met hem mee. Maar geef ook duidelijk grenzen aan en zeg dat je weg gaat en hem vanmiddag (na het snackje eten bijvoorbeeld, dat maakt het concreter) weer komt halen.

3. Neem altijd afscheid

Voor elk kind, maar helemaal voor kindjes met scheidingsangst, is het heel belangrijk dat je vooral wel afscheid neemt en niet ongezien weggaat. Je bent dan dus opeens weg bij je kind, terwijl hij niet weet dat je weg bent, waar je heen bent en of je weer terug komt. Neem dus altijd afscheid, ook al wordt je kind verdrietig. Dat verdriet hoort erbij. Ga wel meteen na het afscheid weg, als je weer terug komt om je kindje te troosten dan raakt hij in de war.

4. Angstig wakker worden

Sommige kindjes worden huilend wakker: ze hebben dan gedroomd of merken dat jij niet bij ze bent. Je kan op dat moment je kindje troosten en hem even aaien tot hij weer rustig is. Of hem lekker bij je nemen. De angsten gaan over naarmate je kindje ouder wordt en zichzelf gerust kan stellen.

Wat als je kind altijd huilt met afscheid nemen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CJG

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme