Wat als je kind niet naar school wil? Dit kun je doen

Algemeen Lisa van den Akker 26 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Ik wil niet naar school!’ Heel veel kinderen hebben periodes of dagen dat ze niet naar school willen. Lastig, want school is nu eenmaal iets waar je kind toch echt naartoe moet. Hoe kun je er dan het beste mee omgaan als je kind niet naar school wil? Wij vertellen het je.

Een keertje geen zin hebben in school is echt niet raar, maar als je kind langere periodes zegt niet naar school te willen kan het zo zijn dat er meer aan de hand is.

Wat als je kind niet naar school wil

Wil jouw kind regelmatig niet naar school? Dan kun je het beste deze dingen doen:

Neem je kind serieus

Natuurlijk zou je kunnen zeggen, je moet, dus je gaat. Maar het is een beter idee om je kind serieus te nemen als hij zegt dat hij niet naar school wilt. Doe het niet af als luiheid of gezeur maar ga even rustig samen zitten zodat jullie er dieper op in kunnen gaan.

Stel vragen

Vervolgens kun je dan vragen stellen. Vraag of er bepaalde dingen zijn aan school die je kind niet leuk vindt. Of zijn er misschien kinderen die hij niet leuk vindt of die hem pesten? Zijn er bepaalde dingen die hij moeilijk vindt op school of waar hij onzeker over is? Allemaal vragen die je kunt stellen om er misschien achter te komen waarom je zoon of dochter niet naar school wil.

Praat met de leerkracht

Vraag om een gesprek met de leerkracht van je kind als hij of zij vaak niet naar school wil. Misschien heeft de juf of meester een idee waardoor het komt, of kan ze als je kind op school is een extra oogje in het zeil houden. Doorn direct samen te werken met de leerkracht kunnen jullie hopelijk samen snel de oorzaak en oplossing vinden.

Geef je kind een dagje vrij

Heeft je kind een zware periode achter de rug of zit hij of zij er echt even doorheen. Overweeg dan om je kind even een dagje vrij te gunnen. Het is niet iets om een gewoonte van te maken natuurlijk, maar soms kan het nodig zijn om gewoon even bij te tanken.

Dit artikel verscheen eerder op JM Ouders

Gaat jouw kind van school veranderen? Met deze 7 tips bereid je je kind erop voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme