Waarom (en hoe) jij je kind leert om gezichtsuitdrukkingen te herkennen

Opvoeden Valéry de Voijs 26 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Als jij een resting bitch face hebt, weet je als geen ander hoe belangrijk gezichtsuitdrukkingen zijn.  Bij een boze blik kunnen je emoties gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden. Je wilt je kinderen van jongs af aan al leren hoe ze bepaalde gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die bepaalde gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen, daar veel baat bij hebben. Het is niet alleen voordelig voor hun sociale contacten, maar ook academische vaardigheden, en emotionele ontwikkeling.

Gezichtsuitdrukkingen

Wist je dat kinderen vanaf zeven maanden al in staat zijn om bepaalde gezichtsuitdrukkingen te herkennen? Kinderen die vanaf jonge leeftijd al leren hoe ze bepaalde emoties en gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen,

Verschil tussen jongens en meisjes

Tijdens een onderzoek werden bijna 500 kids met elkaar vergeleken. Wat bleek? Er was een klein verschil tussen meisjes en jongens wanneer het op aankwam op het herkennen van gezichtsuitdrukkingen. Meisjes scoorden een tikkie hoger bij het herkennen van blijdschap, verrassing, walging en woede. Mis je er eentje? Dat klopt. Er waren namelijk geen verschillen te zien bij verdriet. Het is dus voor je zoon of dochter even duidelijk wanneer mama ff verdrietig is.

Hoe kun jij je kids helpen?

Sommige emoties zijn gemakkelijker te herkennen dan andere. Op deze manieren kun jij je zoon of dochter een handje helpen:

 • Benoem de emotie
  Grote kans dat jij dit al automatisch doet. Als je kind huilt zul je hem oppakken en vragen waarom hij verdrietig is. Knapt hij van woede uit elkaar? Dan zul je benoemen dat hij best even boos mag zijn, maar dat hij alsnog z’n zin niet krijgt.
 • Televisie 
  Gebruik hun favoriete show om emoties en gezichtsuitdrukkingen te herkennen. Is Dora aan het lachen? Dan is ze blij omdat ze haar vriendinnetjes weer ziet.
 • Apps
  Als je kind toch graag met een iPad speelt, kan hij net zo goed spelen met educatieve apps. Apps als Emoface leren kinderen al vanaf jonge leeftijd hoe zo bepaalde emoties en gezichtsuitdrukkingen kunnen herkenen.
 • Spelletjes 
  Toch niet zo’n fan van digitale hulpmiddelen? Dan kunnen kaartspelletjes een leuk alternatief zijn. Trek een kaartje, en beeld de emotie uit die jij op je kaartje ziet. De ander moet raden om welke emotie het gaat.

Onderzoek: Kinderen met autisme snappen de gezichtsuitdrukkingen van hun moeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parenting Science

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme