Onderzoek: Kinderen met autisme snappen de gezichtsuitdrukkingen van hun moeder

Kinderen Marleen Staal 2 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Emoties zijn soms moeilijk te interpreteren. Zeker kinderen met autisme kunnen soms moeite hebben met het lezen van iemands gezicht. Maar dat geldt niet voor de gezichtsuitdrukkingen van hun moeders. Daar blijkt iets bijzonders mee aan de hand. 

Autisme

Uit recent onderzoek van de Florida Atlantic University blijkt dat kinderen met autisme net zo goed de emoties van hun moeders gezicht kunnen lezen als kinderen zonder autisme. Het onderzoek werd gedaan onder vier- tot achtjarigen, zowel met als zonder autisme.

Daarbij keken de onderzoekers naar de vijf gezichtsuitdrukkingen, boos, bang, blij, neutraal en verdrietig en hoe kinderen op deze gezichtsuitdrukkingen reageerden. Hieruit bleek dat kinderen zonder autisme de negatieve emoties bij vreemden beter konden interpreteren dan kinderen met autisme. Maar deze laatste groep kinderen – sommigen met een zeer hoge vorm van autisme – konden op hun beurt dezelfde uitdrukkingen wél net zo goed lezen van bij hun moeders als kinderen zonder autisme.

Vreemden vs moeders

Eén van de onderzoeksleiders, Nathanial Shanok, bevestigt dat beide groepen kinderen allebei in staat zijn de gezichtsuitdrukkingen van hun moeder te duiden. Ondanks het feit dat kinderen met autisme daar moeite mee hebben bij vreemden, geven de resultaten volgens de onderzoekers een nieuw en goed inzicht dat kan helpen bij de vraag waarom kinderen met autisme dit wel kunnen bij hun moeder en niet bij vreemden.

Nathanial Shanok vermoedt dat dit te maken heeft met de mogelijkheid van deze kinderen de ogen van hun moeder beter te volgen, dan dat van vreemden. Of kinderen met autisme ook de gezichtsuitdrukkingen van andere familieleden, zoals hun vader, broertjes of zusjes of andere naaste kennissen kunnen lezen, moet uit verder onderzoek nog blijken.

Waarom kinderen met autisme de gezichten van vreemden niet begrijpen, kan zowel te maken met een gebrek in het verwerkingsproces, de onverschilligheid tegenover negatieve emoties of heel simpel de desinteresse in de negatieve emoties van andere, voor deze kinderen niet bekende mensen.

Hoe dan ook is het toch wel een mooi gegeven dat er een extra bijzondere connectie bestaat tussen een moeder en haar kind dat autisme heeft.

Meer lezen over autisme?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme