Zoutlampen: dit is de reden waarom je er een wil hebben

Gezondheid Inga Stoit 2 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Misschien heb je ze al eens eerder gezien: die kleine (of grote) zoutachtige roze-oranjekleurige lampen. Je ziet ze bij mensen thuis, in de yogastudio en soms in trendy winkels. Misschien heeft dat je nieuwsgierig gemaakt en zit je zelf ook te overwegen om zoutlampen aan te schaffen.

Waarom twijfel je nog? Wij zetten alle voordelen voor je op een rij:

Zoutlampen

Om te beginnen, wat is een zoutlamp nou eigenlijk precies? De lamp is eigenlijk letterlijk een grote brok zout met een gloei- of warmtelamp binnenin. De meeste zoutlamp zijn gemaakt van pure Himalaya zout. Er bestaan ook goedkopere imitatie zoutlampen bestaan, deze zijn gemaakt van steenzout. Een echte zoutlamp (van Himalaya zout) heeft echter veel voordelen, het blijkt bijvoorbeeld een gunstige werking te hebben op je lichaam en het zorgt voor ontspanning. Maar dat is niet alles:

De voordelen

Zoutlampen zijn mooi als decoratie, ze gloeien lichtroze. Het ziet er mysterieus uit, veel gasten zullen zich afvragen of je een wereldreiziger bent en de lamp onderweg hebt gekocht. Maar los van het feit dat het mooi is als decoratie, hebben zoutlampen aardig wat gezondheidsvoordelen. Dit zijn ze:

Beter slapen
Alles (van het menselijk lichaam, tot lucht en water) bestaat uit ionen, positief en negatief. Ionen zijn elektrisch geladen atomen of moleculen. Als er teveel positieve ionen in je leefomgeving zijn kun je hierdoor erg moe worden. Het Himalaya zout in een zoutlamp, bevat negatieve ionen die de luchtkwaliteit verbeteren. Geen verkeerd idee dus om de lamp op je nachtkastje te zetten. Zeg ook maar gedag tegen je winterdip, want de verbeterde luchtkwaliteit én het natuurlijk licht van de lamp zorgen ervoor dat je de winter prima doorkomt.

Zuiver de lucht
De negatieve ionen verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit, de lucht wordt ook gezuiverd (én vrijgemaakt van gifstoffen). Onaangename luchtjes in de woning verdwijnen ook als verdwijnen als sneeuw voor de zon (ook niet onaangenaam natuurlijk). Zoutlampen zuiveren de lucht. Deze steen-zoutlampen trekken namelijk waterdamp aan, dus het stof en de schimmel wordt op deze manier uit de lucht getrokken.

LEES OOK: Handig! Je wordt minder snel ziek als je deze planten in je huis zet

Straling tegengaan
Vandaag de dag zijn we continu connected met allerlei schermen, denk aan je laptop, telefoon en televisie. Stuk voor stuk geven ze veel straling af. De zoutlamp gaat deze straling tegen en dat is natuurlijk gunstig. Je kunt de lamp daarom ook prima naast je laptop plaatsen, dit kan een stukje schelen.

Maar werkt het?

Er is veel zout voor nodig om de lucht te zuiveren en de ionen in evenwicht te brengen, maar alle beetjes helpen natuurlijk. Het effect van de zoutlamp is (nog) niet wetenschappelijk bewezen, maar dat is nog geen reden om niet mee te gaan met de trend. Let wel op de volgende punten:

Er komt veel stof bij kijken
Zoutlampen zijn wel stofvangers. Negatieve ionen klampen zich namelijk vast aan stof, pollen en meer viezigheid. Al deze resten komen naar beneden gedwarreld vanaf de lamp, wat niet erg is – maar wel handig om te weten. Houd je stofzuiger paraat.

Zoutlampen kunnen zweten
Dat klinkt nogal gek, maar het is echt waar. Het kan zijn dat je lamp zoutkringen veroorzaakt (dat komt dus door het ‘zweten’). Plaats om die reden altijd een onderzetter onder je lamp, anders kun je last krijgen van lelijke kringen. Je kunt hem natuurlijk ook ergens neerzetten waar het geen kwaad kan.

LEES OOK: 5 Tips waardoor je huis meer ontspannen aanvoelt

De plek telt
In principe kun je de lamp plaatsen waar je wil. Het positieve effect is er namelijk in elke kamer (hoe fijn!). Toch zijn er plekken waar de zoutlamp het beste kan worden neergezet, bijvoorbeeld je slaapkamer of studeerkamer. Dat zijn kamers in huis waar je je wilt terugtrekken of waar je je moet concentreren.  Je kunt de lamp natuurlijk ook gewoon aanschaffen omdat je het mooi vindt staan – bovendien zorgt het roze-oranje licht voor een warme. De keuze is aan jou!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen