Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 24 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Meer dan 300 kinderen overleden door ernstig vervuilde hoestdrank

Wanneer je kind last heeft van hoestbuien, wil je als ouder graag dat het over gaat. Hoestdrank is dan een veelgebruikt medicijn en wordt vaak ook door artsen voorgeschreven. Toch kun je dat op dit moment beter niet gebruiken. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt namelijk voor vervuilde hoestdranken voor kinderen.

In die vervuilde hoestdrank kunnen de giftige stoffen ethyleenglycol en di-ethyleenglycol zitten, meldt persbureau ANP. Deze stoffen worden onder meer gebruikt als antivries in auto’s. Volgens de VN zijn daardoor al meer dan 300 kinderen overleden. De meesten waren jonger dan 5 jaar oud.

Vervuilde hoestdrank

Volgens de WHO zijn de vervuilde hoestsiropen in zeker zeven landen aangetroffen. In drie landen zouden de doden zijn gevallen. De organisatie meldt te hebben gewaarschuwd voor de drankjes in Indonesië, Gambia en Oezbekistan, de namen van de vier andere landen worden niet genoemd.

De WHO zegt dat het “geen geïsoleerde incidenten” waren en heeft daarom waarschuwingen gestuurd aan alle 194 lidstaten, waaronder Nederland.

Als mensen de vervuilde hoestdrank binnenkrijgen, kunnen ze last krijgen van buikpijn, overgeven, diarree, hoofdpijn, wanen en nierfalen, en uiteindelijk kunnen ze daardoor overlijden. Bij kinderen gebeurt dit bij een lagere dosis dan bij volwassenen, zij krijgen daardoor sneller acuut nierfalen.

Indonesië

In Indonesië zijn tot nu toe de meeste overlijdensgevallen bekend. Al 200 kinderen kwamen in het land om het leven door de vervuilde hoestdrank. Daarom hebben 25 ouders een rechtszaak aangespannen tegen de regering, omdat ze vinden dat die niet adequaat genoeg heeft opgetreden.

Ook de Indonesische 2-jarige Umar overleed nadat hij van de dokter hoestdrank voorgeschreven had gekregen. In een video op RTL Nieuws vertelt zijn moeder wat er gebeurde. “Het ging zo snel, hij werd ziek en toen was hij er niet meer. Binnen twee weken was het gedaan”, vertelt ze in tranen.

Alternatieven hoestdrank

Heeft je kind last van keelpijn of hoestbuien? Dan zijn er een aantal simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je veilig kunt gebruiken.

  • Laat je kind wat lauwwarme kamillethee drinken. De warmte van de thee verwarmt en verzacht de keel, daarbij heeft kamille een rustgevende en kalmerende werking.
  • Daarnaast is een ouderwets theelepeltje honing ook een goed alternatief. Let wel op: honing mag pas vanaf dat kinderen 1 jaar oud zijn, worden gegeven. De honing vormt een beschermlaagje in je keel en heeft een antibacteriële werking.
  • Kurkuma (ook wel gekend als geelwortel) werkt slijmoplossend, reinigend, pijnstillend, ontstekingsremmend en verhoogt je weerstand. Je kunt dit bijvoorbeeld door de thee of door een soepje doen.
  • Ook een mixje van honing, citroen en gember is een perfect alternatief voor hoestdrank. Of je kunt hier met heet water een thee van maken.

37x dingen die je denkt als je kind ziek thuis is

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme