Cola drinken tegen buikpijn: helpt dat nou echt of is het een fabel?

Gezondheid Rachelle Abbas 19 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Als je het aan je oma zou vragen zou ze zeker weten zeggen dat je een glaasje cola moet drinken als je buikpijn hebt. Maar helpt dat nou echt?

Je hebt het vast wel eens van iemand gehoord. Als het niet van je oma was dan wel van een vriendin, buurvrouw of tante. Maar cola drinken als je buikpijn hebt, is dat nou echt een goed medicijn? Wij zochten het voor je uit!

Cola drinken tegen buikpijn

Het korte antwoord is: nee, cola drinken als je last hebt van buikpijn, een voedselvergiftiging of diarree is juist helemaal niet goed. Zo zit het:

Er is geen (wetenschappelijk) bewijs dat cola echt helpt bij buikpijn – al zijn er hiernaar ook maar weinig onderzoeken gedaan. Maar dat cola drinken helpt bij de vertering van eten in je maag, is wel bekend. Een en een is twee: als je buikpijn dus is ontstaan door problemen met de vertering van eten, kán het zeker wat verlichting geven.

Cola drinken wanneer je last hebt van een voedselvergiftiging en/of diarree is echter helemaal niet goed. Het is namelijk een – surprise surprise – suikerbom. Als je darm al geplaagd wordt door bacteriën en virussen, zul je merken dat het al moeite heeft om suikers op te nemen, laat staan een suikerbom. De cafeïne die in cola zit komt ook niet ten goede voor je darmstelsel. Het zorgt er zelfs voor dat je nog meer vocht kwijtraakt. Het is veel verstandiger om ORS te drinken, dat is een mengsel van zouten en glucose (druivensuiker).

LEES OOK:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen