Deze 5 yogahoudingen verminderen menstruatiepijn en krampen

Gezondheid Inga Stoit 6 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Krampen en menstruatiepijn horen vaak bij het maandelijkse ritueel. De ene keer is het minder dan de andere keer, maar iedereen kan zich hier ongetwijfeld in vinden. Gelukkig zijn er een aantal poses waardoor je zelf de pijn onder controle kan krijgen en je menstruatiepijn kan verlichten.

Menstruatiepijn verlichten door yoga

Krampen en menstruatiepijn krijg je doordat spieren in de baarmoeder zich samentrekken. En die spieren kunnen we zelf een handje helpen, waardoor we onszelf de nodige pijn besparen.

Deze 5 yogahoudingen verlichten de menstruatiepijn:

1. Bridge pose

Begin liggend op de grond, buig je knieën en plaats je voeten op de grond. Raak met je handen de achterkant van je hielen aan. Zorg dat je hoofd en schouders comfortabel op de grond rusten, adem in, en druk met behulp van je voeten de heupen richting het plafond. Je kan kiezen voor deze positie (de lage brug), of doorgaan en deze hoger maken. Terwijl je dit doet druk je de schouders en onderarmen richting de grond (ter ondersteuning).

Menstruatieklachten, maar niet ongesteld? Dit kunnen de redenen zijn

2. Seated twist

Begin zittend met allebei de benen voor je uitgestrekt. Buig je rechterknie en plaats de voet naast je linkerknie. Til je linkerarm op en draai naar rechts, en kijk over je schouder. Je elleboog haakt over de knie en dient als een versterkende hulp. Focus je op je ademhaling en voel een lichte rek.

3. Double-legged forward fold

Ga zitten en strek allebei de benen voor je uit. Voel je vrij om je knieën lichtelijk te buigen (doe dit vooral als je niet uber flexibel bent of nog niet opgewarmd bent). Strek je borst naar voren en buig over je benen. Probeer je rug recht te houden en deze niet te bollen. Probeer je voeten of benen aan te raken of vast te houden, en adem hiernaar toe.

4. Seated bound-angle pose

Ga zitten op de grond en breng je voetzolen naar elkaar toe (laat je knieën naar de zijkant zakken) en druk je duimen in de binnenste voetbogen. Zorg dat je rug mooi recht blijft, verleng je borst en houd je kin naar voren. Denk aan je ademhaling en probeer dit zo laag mogelijk te doen.

5. Child’s pose

Begin knielend, plaats je borst op je dijen en strek je armen voor je uit. Dit is een redelijk relaxte positie. Voel je ademhaling en focus je ook op het geluid hiervan. Ook deze houding biedt fysieke verlichting van krampen en menstruatiepijn. Het werkt helend en genezend, en dat zonder je er bijzonder veel voor hoeft te doen.

Steken in je buik? Dit kun je doen om menstruatiepijn te verzachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen