Stop met verwijten, je partner is niet verantwoordelijk voor jouw ongenoegen

Gezondheid Inga Stoit 5 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Veel vrouwen voelen zich tekort gedaan door hun partner: hij verrast me niet meer, versiert me niet meer, doet geen moeite meer, waardeert me niet meer en ga zo maar verder. Het is heel erg makkelijk om hem de schuld te geven van jouw ongenoegen, terwijl je hier in feite misschien zelf ook wat aan kunt doen.

Uiteraard mogen sommige hubby’s wat meer hun best doen, we kunnen natuurlijk niet iedereen over één kam scheren. Dit artikel is slechts een reminder, of dient alleen maar als een soort van spiegel, om uit te vogelen wat er nu werkelijk aan de hand is.

Waardeloze partner

Sommige mannen mogen inderdaad wat meer moeite doen, op welk front dan ook. Ze mogen bijvoorbeeld wat meer moeite en aandacht in het huwelijk stoppen. Dat is misschien wel hun verantwoordelijkheid vanuit de man zijn kant. Maar (!), wat onze eigen verantwoordelijkheid is, is ons eigen gevoel. Je kunt nu eenmaal niet van jouw partner verlangen dat hij (alleen) verantwoordelijk is voor jouw geluk. Grotendeels en bovenal ben je dit namelijk zelf.

Let er dus wat minder op wat hij wel (of niet doet), wat jou zo ongelukkig maakt. Kijk naar wat je zelf kan doen om jezelf gelukkig te maken. Dit voelt in het begin misschien een beetje onwennig, maar dat geldt voor de meeste veranderingen in het leven.

Zelfcontrole

Als je in een relatie zit is het niet oké om gekwetst of waardeloos behandelt te worden, laten we dat voorop stellen. Het kan zijn dat de spark tussen jullie is verdwenen, wat dit betreft zijn jullie niet het enige stel wat moeilijke periodes meemaakt. De verantwoordelijkheid is aan jullie allebei om die spark terug te krijgen. Het is niet alleen aan hem, het is ook aan jou. We hebben nu eenmaal geen controle over andermans gedrag, maar wat we wel hebben is: controle over het eigen gedrag.

Het enige wat wij 100% kunnen veranderen is ons eigen gedrag: hoe we naar situaties kijken en hiermee omgaan. Iemand anders proberen te veranderen leidt vaak alleen maar tot frustraties en onnodige stress, want meestal krijg je het niet gedaan zoals jij dit wil.

Dit is wat je kunt doen:

1. Stop met hem dingen te verwijten, mocht je je niet geliefd voelen, begin dan meer van jezelf te houden.
2. Stop met hem jouw eenzaamheid te verwijten, richt je tot meer mensen dan hem alleen en ‘connect’ ook met hen.
3. Stop met hem te verwijten dat hij jou niet aantrekkelijk zou vinden, maak je mooi voor jezelf, trek iets aan waarin jij je mooi voelt.
4. Geef hem niet de schuld over het feit dat jij je verveelt, kies zelf iets naar keuze, en doe wat jou een energiek gevoel bezorgt.

LEES OOK: 5 Dingen die gelukkige koppels elke dag doen.

Conclusie:

Probeer wat meer het heft in eigen handen te nemen. Blame je partner niet voor ieder ongenoegen wat je hebt. Aan het einde van de dag ben jij verantwoordelijk voor jouw eigen geluk. Gelukkige stellen verwachten niet van hun partner dat zij verantwoordelijkheid dragen voor hun geluk. Deze stellen weten namelijk dat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk, en dit andersom alleen maar kunnen versterken.

Even terzijde:

Uiteraard willen we niemand tegen het hoofd stoten met deze woorden. Het is niet de bedoeling dat je respectloos behandeld wordt. Dit artikel is nogmaals alleen bedoeld om het beeld misschien een beetje op te frissen, en jullie of jezelf een fijne en nieuwe uitgangspositie te geven :-).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme