Steken in je buik? Dit kun je doen om menstruatiepijn te verzachten

Gezondheid Sophie Nortier 1 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Elke maand is het weer raak. En als je pech hebt is het ook telkens weer raak met de bijbehorende ellende. Maar wat helpt er nou echt tegen menstruatiepijn? Wij helpen je op weg met een aantal tips.

Voor sommige gelukkigen is het een walk in the park; je wordt ongesteld, verliest twee of drie dagen wat bloed en gaat gewoon door met het leven alsof er niks aan de hand is. Maar vele anderen worden maandelijks getergd door krampen en pijnen waardoor ze echt even gevloerd kunnen worden.

Maar waardoor heb je nou eigenlijk menstruatiepijn? En wat kun je ertegen doen?

Menstruatiepijn

Wanneer je ongesteld bent stoot je lichaam overtollig baarmoederslijmvlies af. Dat slijmvlies bouwt zich maandelijks op zodat, na de eisprong, een bevrucht eitje zich kan innestelen en kan uitgroeien tot een zwangerschap. Maar wanneer er geen bevruchting plaatsvindt wil je lichaam dat extra slijmvlies kwijt.

Om dit af te stoten trekt de baarmoeder samen en dat kan kramp veroorzaken in je onderbuik. Deze kramp kan zeer licht blijven, maar kan zich ook doorontwikkelen tot hevige menstruatiepijn en doorstralen naar je rug en benen. En dat kan er in sommige gevallen zelfs voor zorgen dat vrouwen niet kunnen werken.

Geen pretje is hierbij dan ook vaak een understatement. Daarom is het hoog tijd voor wat tips!

Wat helpt tegen menstruatiepijn?

Gelukkig en helaas tegelijk, is de menstruatie (voor de meeste vrouwen) iets waar ze mee moeten leren leven. Je lijf doet iets geweldig moois, maar de last die het veroorzaakt zien we liever gaan dan komen. Daarom voorzien we je graag van wat tips over wat er helpt tegen menstruatiepijn.

Ontspanning

Deze is eigenlijk heel logisch, want het tegenovergestelde van de spanning in de baarmoeder is natuurlijk ontspanning. Neem rust, ga lekker op de bank of in bed liggen met een warm kruikje of neem een warm bad. Hiermee ontspan je de spieren en dat zal al voor wat nodige verlichting zorgen.

Oefeningen

Vooral wanneer de pijn doortrekt naar je rug, kunnen een paar oefeningen enorm helpen. Ga zitten op het puntje van je stoel of op handen en knieën op de grond en maak je rug hol en bol. Zo kun je goed die spieren in je onderrug rekken.

Daarnaast zijn er ook specifieke yoga-poses die kunnen helpen tegen de menstruatiepijn.

Orgasme

Veel vrouwen voelen zich nou niet speciaal heel sexy tijdens hun menstruatie. Een orgasme lijkt dan ook niet direct de eerste keuze om de pijn te verlichten. Maar tijdens een orgasme spant de baarmoeder zich ook aan, waarna deze zich juist weer volledig ontspant. En dat, gepaard met de endorfines die er vrijkomen, zorgt ook voor pijnverlichting.

En onthoud hierbij, we hebben het niet over seks, maar over het orgasme an sich. Daarvoor heb je echt geen partner nodig wanneer je je toch al niet op je sexiest voelt.

Medicatie

Wat ook goed helpt tegen menstruatiepijn is natuurlijk medicatie. Paracetamol kan al ontzettend helpen. Maar heb je last van hevige krampen in je onderbuik en rug, kun je ook af met ibuprofen, naproxen of diclofenac.

Let op! Check altijd eerst goed de bijsluiter om te kijken of dit wel voor jou geschikt is. Let hierbij ook op de dosering en gebruik geen combinatie van deze zogeheten NSAID’s. Bij twijfel altijd even overleggen met je huisarts!

Anticonceptie

Heb je ondanks bovenstaande tips toch altijd veel last van de menstruatie of verlies je bijvoorbeeld ook altijd veel bloed? Dan kun je eens overleggen met je huisarts over anticonceptiemiddelen. De pil of een spiraal kunnen in sommige gevallen helpen.

Toch nog veel menstruatiepijn?

Er kan ook iets anders aan de hand zijn dan enkel menstruatiepijn. Blijf je veel last houden ondanks deze tips? Maak dan eens een afspraak met de huisarts. Het kan namelijk zo zijn dat je last hebt van een aandoening als PCOS of endometriose.

Meer weten over PMS? We schreven ook een stuk over wat nou precies PMS is.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme