Deze 7 dingen kun je eten tegen menstruatieklachten

Gezondheid Noortje Molenaar 20 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Lig jij ook om de 4 weken krom van de hoofd- of buikpijn? Waar de een nergens last van heeft, verandert de ander in een ander persoon. In ieder geval zitten we allemaal vooral totaal niet op die menstruatie te wachten. Maar goed nieuws: volgens onderzoek kun je de menstruatiepijn verlichten door goed op je voeding te letten. 

Deze voedingsmiddelen kun je ten om je menstruatieklachten te verlichten.

Menstruatiepijn verlichten

Onderzoekers hebben aangetoond dat bepaald voedsel je ‘complicaties’ kan verlichten. Symptomen als een opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, slechte concentratie en prikkelbaarheid moeten er minder door worden.

Check dit – niet eens vervelende – ‘menstruatiedieet’:

1. Water

Klinkt logisch, en dat is het ook. Sowieso moet je elke dag voldoende water drinken. Om te hydrateren en goed door te spoelen. Als je te weinig water drinkt, functioneert je lichaam niet optimaal.

De pijn neemt toe en je energielevel en humeur gaan erop achteruit. En bij een tekort aan vocht wordt het bloed dat je lichaam tijdens de menstruatie verlaat ook nog eens dikker, waardoor alles langer duurt (en daarmee ook de pijn). Dus tijdens deze periode mag je best 3 glazen per dag extra drinken.

2. Calcium

Eigenlijk onmisbaar tijdens je ongesteldheid. Onderzoek laat zien dat het die vreselijke krampen en het opgeblazen gevoel vermindert. Ook geeft het je humeur een kleine boost en is het goed voor je concentratievermogen. En dit vind je dus niet alleen in melk, yoghurt en kaas (leef je ook nog eens langer), maar vooral ook in amandelen, broccoli, paksoi en bladgroenten.

3. Vezels

Dat opgeblazen gevoel is mega irritant. Dat heeft deels te maken met je spijsvertering, en die is weer afhankelijk van vezels. Om daar extra van binnen te krijgen, kun je het beste wat porties amandelen, appels, artisjok, bonen, bramen, chiazaad, kaki fruit, zoete aardappel en volkoren producten eten.

Ook interessant: Dit zegt je soort foodcraving over je lichaam

4. IJzer

Als je heftig menstrueert kan dat bloedarmoede veroorzaken door ijzertekort. En dat leidt weer tot vergeetachtigheid, slechte concentratie, vermoeidheid en mood swings. Maar ook als je gewoon normaal menstrueert, is het goed om ijzerrijke producten te eten. Dat zijn bonen, lams- en rundvlees, pure chocolade(!), bladgroente zoals spinazie, noten, zonnebloempitten en tofu.

5. Magnesium

Carolyn Dean, medisch onderzoeker, legt uit dat vrouwen zoveel behoefte hebben aan chocola als ze ongesteld zijn door de magnesium die erin zit. Volgens wetenschappers helpt dit menstruatieklachten als hoofdpijn en krampen te verlichten. Geen wonder dus! Magnesium zit ook ook in avocado’s, bananen, bonen, pure chocola, vis, bladgroenten, noten, zaden en yoghurt.

6. Omega-3 en vitamine B12

Even opladen hoor. Want ja, die menstruatieweek is serieus pittig. Neem daarom een extra eitje, lijnzaad, noten, vis en zeevruchten, zaden en yoghurt.

7. Vitamine D

Onmisbaar om je humeur een oppepper mee te geven, maar een tekort hiervan kan ook zorgen voor een onregelmatige cyclus. En omdat je met die krampen en hoofdpijn misschien niet altijd zin hebt om naar buiten te gaan, kun je het ook halen uit visolie(capsules), melk en eigeel.

Happy period! 😉

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme