Drie kinderopvangclubs verbreken contracten met ouders om personeelstekort

Nieuws Lise Steegmans 15 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Dat het personeelstekort in de kinderopvang nijpend is, wisten we. Maar nu hebben zelfs drie kinderopvangorganisaties lopende contracten met ouders moeten verbreken in de afgelopen maanden. Vanwege personeelstekorten lukt het niet om de roosters rond te krijgen.

Dat meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Kinderopvangorganisaties verbreken contracten

Een van de drie organisaties die ouders moet wegsturen is Ska Kinderopvang in Amersfoort. Deze kinderopvang, die onder de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang valt, heeft vijf procent van de contracten met ouders verbroken. Voorzitter Loes Ypma laat weten dat dit “met pijn in het hart” is. Ouders krijgen te horen dat ze hun kind niet meer op de voorkeursdagen kunnen brengen, of dat ze van locatie moeten wisselen.

Bijzondere maatregel

“Dit is een maatregel waarvan we een jaar geleden echt niet hadden verwacht dat het nodig zou zijn”, zegt Emmeline Bijlsma, directeur van de Branchorganisatie Kinderopvang. “Vorig jaar voor de zomer zagen we dat het lastig werd om roosters rond te krijgen. In september kregen we de eerste signalen van groepen die dicht moesten, vervolgens dat contracten die nog moesten ingaan werden ontbonden. En in december hoorden we van het eerste lopende contract dat werd opgezegd.”

 Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim onder personeel is hoger dan voor de coronacrisis, Een deel van de mensen zit thuis vanwege een (vermoedelijke) coronabesmetting, of langdurige coronaklachten. Maar het ziekteverzuim is ook hoger omdat de pandemie een stressvolle tijd was.

Vergrijzing

Toch noemt de Brancheorganisatie vooral de vergrijzing als hoofdoorzaak. “De tekorten in Nederland hebben één gemeenschappelijke hoofdoorzaak: de vergrijzing. Door de vergrijzing zijn er steeds minder mensen om het werk te doen, terwijl er tegelijkertijd meer mensen nodig zijn om te zorgen voor onze ouderen.”

Wetgeving

Naast de vergrijzing speelt ook de wetgeving een belangrijke rol. “Specifiek voor de kinderopvang zijn er echter twee andere belangrijke factoren: De wetgeving, en de toename van de vraag. Bij beiden speelt de overheid een sleutelrol.” Volgens kabinetsplannen is de kinderopvang van 2025 gratis. De sector verwacht dat daardoor de vraag zal toenemen met twintig tot dertig procent. “Daarvoor zijn 32.000 tot 50.0o0 extra mensen nodig. Bovenop de 4000 mensen die we nu nog zoeken. Laat het maar even op je inwerken. Hiervoor zijn kleine druppels op de gloeiende plaat echt niet voldoende.”

Combinatiebanen

Emmeline Bijlsma noemt dit tekort een grote zorg. In de sector wordt al tijden “keihard gewerkt” om mensen te werven en te behouden. Dat herkent ook Ypma. “Medewerkers van de buitenschoolse opvang (bso) werken alleen ’s middags een paar uur. Dat is voor veel mensen niet voldoende om de huur te betalen. Daarom wordt gekeken naar een combinatie van werk in de opvang en het onderwijs. Iemand werkt dan bijvoorbeeld ’s ochtends als onderwijsassistent en ’s middags in de bso.”

Werknemers waarderen zulke “combinatiebanen”, zegt Bijlsma. Volgens Ypma wil een derde van de medewerkers van de bso meer werken. “Dus met dit soort oplossingen moet het probleem in de toekomst op te lossen zijn.”

‘De kinderopvang houdt zich niet aan mijn schema’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme