Elise (32): ‘De klassenmoeder sluit mij bewust buiten van activiteiten’

Persoonlijk Laura Saija 22 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Elise (32) heeft het ongeluk dat haar dochter Erin bij de dochter van haar vroegere pestkop in de klas zit.

Gelukkig heeft dochter Erin hier geen last van, maar Elise zelf wel. “Marieke haalt als klassenmoeder nog steeds dezelfde streken uit”, vertelt ze.

Klassenmoeder

“Vorig jaar kwam mijn dochter Erin bij Sophie in de klas. De moeder van Sophie ken ik al sinds ik klein ben. We zijn opgegroeid in hetzelfde dorp en ik zat toevallig ook bij haar in de klas. Marieke en ik hebben elkaar nooit echt aardig gevonden.

Zij had altijd haar vaste groepje en daar hoorde ik niet bij. Marieke was altijd een gemenerik. Ze stookte dan bijvoorbeeld iedereen in de klas op om mij niet te kiezen met gym. Als er een kinderfeestje was, werd ik steevast niet uitgenodigd.

Pestgedrag

Ik vond het niet erg, ik had namelijk mijn allerbeste vriendin en mijn buurjongen om mee te spelen. Natuurlijk raakt het je wel als kind, je hoort er zelf ook liever gewoon bij. Gelukkig is mijn dochter Erin een heel ander type dan ik. Zij kan het met iedereen in de klas goed vinden.

Helaas merk ik dat het pestgedrag onder ouders tot op de dag van vandaag nog gewoon doorgaat. Marieke is klassenmoeder van onze dochter schoolklas en ze haalt nog steeds dezelfde streken uit als vroeger. De moeders die in Mariekes straatje passen, mogen altijd mee om leuke dingen te gaan doen.

Helpen

Ik ben ervan overtuigd dat ze eerst iedereen die ze aardig vindt op de hoogte stelt, voordat ze een voorstel doet in de klassenapp. Elke keer als de kinderen iets gaan doen, bijvoorbeeld naar het theater, een keramiekworkshop op school hebben of een andere activiteit, stuurt Marieke een vraag in de groep. ‘Wie wil er volgende week donderdag helpen?’, zegt ze dan.

Binnen een paar seconden reageren altijd dezelfde moeders. Ik vis dan achter het net, terwijl ik ook heel graag mee wil doen met schoolactiviteiten. Laatst vroeg Erin aan mij waarom ik nooit kwam helpen op school. Alle moeders van haar vriendinnen kwamen wel altijd helpen.

Schoolactiviteiten

Het raakte mij heel erg dat ze dit vroeg en ik besloot om Marieke ermee te confronteren. Toen ik Erin kwam ophalen, ben ik op Marieke afgestapt en heb ik haar op de man af gevraagd waarom ik nooit mee kon doen met schoolactiviteiten.

Natuurlijk ontkende ze dat dit de bedoeling was. ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, zei ze tegen mij. Nou ben ik helaas niet gebekt genoeg om er meer werk van te maken. Ik kan simpelweg niet op tegen dit soort gedrag van pestkoppen.

Zelf opgeven

Ik overweeg wel om volgend schooljaar het probleem aan de juf voor te leggen en mezelf dan op te geven als klassenmoeder. Ik laat deze tijd niet helemaal van me afpakken.”

Iris (25): ‘Ik heb geen vriendinnen op het schoolplein’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme