Op deze leeftijd krijgen vrouwen gemiddeld hun eerste kind

Nieuws Julia van Buuren 21 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

We worden steeds vaker op latere leeftijd moeder, blijkt uit onderzoek. Waar de gemiddelde leeftijd in 2000 nog 29,1 jaar was, is deze in 2022 30,3 jaar. Er is dus een trend te zien waaruit blijkt dat vrouwen in Nederland steeds later aan het moederschap beginnen.

De leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt al langer. Eind jaren 60 werden vrouwen relatief jong moeder. In 1970 was de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen moeder werden 24,3 jaar en in 2000 was dit al 29,1 jaar.

Meer oudere moeders en minder jonge moeders

Er zijn steeds meer oudere moeders en steeds minder jonge moeders. Het vaakst zijn moeders tussen de 30 en 35 jaar bij de geboorte van hun eerste kind. Voor 2000 lag dit zwaartepunt nog bij moeders onder de 30. In 2021 was 26,7 procent van de baby’s met een moeder boven de 40 jaar een eerstgeborene. Dit is een sterke toename in vergelijking met eerdere jaren.

Later kinderen krijgen trend in Europa

Dat vrouwen later aan kinderen beginnen, is een trend die ook in andere Europese landen speelt. In Italie is een vrouw gemiddeld 31,3 jaar bij de geboorte van haar eerste kind. Ook in Spanje en Luxemburg beginnen vrouwen later aan kinderen, de gemiddelde leeftijd is daar 31,1 jaar.
In Bulgarije en Roemenië beginnen vrouwen het jongste aan kinderen. In Bulgarije is de gemiddelde leeftijd voor het eerste kind 26,3 jaar en in Roemenië 26,9 jaar.

Voordelen van later moeder worden

Volgens Carolien Gravesteijn, Lector Ouderschap & Ouderbegeleiding aan de Hogeschool Leiden, is het logisch dat de gemiddelde leeftijd omhoog gaat. “We worden steeds ouder en blijven langer gezond.” Dit ziet zij niet als een nadeel. “Oudere ouders hebben meer levenservaring, kiezen vaak bewuster voor het ouderschap en staan over het algemeen steviger in hun schoenen.”

Daarnaast benoemt zij een sterkere partnerrelatie, levenservaring en stabiliteit als positieve eigenschappen die oudere ouders vaker bezitten.

Ongewilde kinderloosheid

Hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Bart Fauser waarschuwt vrouwen die zich er niet bewust van zijn, dat het uitstellen van kinderen krijgen kan leiden tot afstel. Oudere vrouwen maken vaker gebruik van vruchtbaarheidsbehandelingen en dit kan leiden tot meer ongewilde kinderloosheid. Medisch gezien is het dus verstandiger om op een jongere leeftijd aan kinderen te beginnen.

“Laat” moeder worden: 8x voordelen van je eerste kind krijgen na je 35ste

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme