Dit is de beste leeftijd om zwanger te worden

Zwanger worden Wilma Groothuis 12 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Als moeder worden jouw droom is, dan vraag je je misschien weleens af wat de beste leeftijd is om zwanger te worden? Het is natuurlijk een feit dat vrouwen niet hun hele leven lang vruchtbaar zijn. Er is een bepaalde leeftijd waarop de kans om zwanger te worden het grootste is. Maar welke is dat?

Ook als zwanger worden (nog) niet hoog op je lijstje staat, is het goed om dit te weten.

Late zwangerschap

Veel vrouwen hebben de wens om moeder te mogen worden. Het is natuurlijk altijd al de vraag of dat lukt, maar dan heb je ook nog de leeftijd waar je rekening mee moet houden. Hoewel Nederlandse vrouwen gemiddeld gezien steeds meer op oudere leeftijd hun eerste kind krijgen, brengt een late zwangerschap ook juist risico’s met zich mee.

Toch is ook weer gebleken dat vrouwen op latere leeftijd meer zorg en aandacht krijgen tijdens de zwangerschap, waardoor zij deze eventuele risico’s, denk aan chromosomale afwijkingen en zwangerschapsdiabetes, sneller kunnen ontdekken. Dus voor een vroege en een late zwangerschap is allebei wel wat te zeggen.

Wat is de beste leeftijd om zwanger te worden?

Maar wat is biologisch gezien de beste leeftijd om zwanger te worden? De meningen zijn er een beetje over verdeeld, maar iedereen is het erover eens dat vrouwen in hun twintiger jaren het meest vruchtbaar zijn. Als een vrouw boven de 30 raakt, vermindert de vruchtbaarheid. Eerst langzaam en vanaf 3 jaar gaat het sneller. Na je veertigste is de kans op een zwangerschap erg klein.

Volgens onderzoek is de veiligste leeftijd om een kind te krijgen tussen de 23 en 32 jaar. In deze periode is de kans op aangeboren afwijkingen het kleinst. Maar er zit nogal wat verschil tussen iemand van 23 jaar en iemand van 32 jaar. Naast de vruchtbaarheid spelen natuurlijk ook andere factoren mee als het gaat om het stichten van een gezin.

Financieel en mentaal

Iemand van 23 jaar kan nog aan het studeren zijn, moet nog een studieschuld aflossen en woont misschien nog bij de ouders. Ook niet heel onbelangrijk: je moet een partner hebben. Het is dus maar de vraag of een eventuele zwangerschap financieel en mentaal wel past in het leven dat je dan kent. Uiteraard is dit voor iedereen weer anders, de ene 23-jarige is de andere niet.

Iemand van 32 jaar heeft al wat meer levenservaring, daarnaast vaak ook een baan en wat meer financiële stabiliteit. Maar dan kom je natuurlijk weer op het biologische punt en is het dus maar de vraag of een zwangerschap nog (snel) gaat lukken.

Conclusie

Conclusie: biologisch gezien zijn de twintiger jaren het beste om zwanger te worden, maar het is maar de vraag of de andere factoren in je leven dan ook kloppend zijn. Uiteraard is het ook erg persoonlijk, waar de één graag jong moeder wilt worden en het financieel ook goed heeft, wil de ander graag eerst haar aandacht richten op carrière maken en komt de kinderwens daarna.

Het is allemaal goed, zolang je op de hoogte bent van eventuele risico’s en complicaties van een latere zwangerschap en wat een vroege zwangerschap financieel en mentaal allemaal met je kan doen. Natuurlijk komt dit lang niet bij iedereen voor, wat het ook juist een lastig onderwerp maakt, maar ervan op de hoogte zijn en je er eventueel op voorbereiden kan natuurlijk nooit kwaad.

Zwanger en de NIPTest: hoe groot is de kans op een afwijking per leeftijd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme