Onderzoek: zwangerschap op latere leeftijd kan je slimmer maken

Zwanger Valéry de Voijs 2 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Of je nu op jonge leeftijd zwanger raakt of er bewust (of onbewust) voor kiest om je zwangerschap uit te stellen: volgens de wetenschap maakt het niets uit. In tegenstelling tot wat we vaak geloven, kan het volgens dit onderzoek namelijk geen kwaad om na je 35e zwanger te raken. Sterker nog: zwangerschappen op latere leeftijd kunnen je zelfs slimmer maken.

Over het algemeen worden zwangere vrouwen na hun 35e bestempeld als ‘late zwangerschappen’. Daarbij komen er risico’s kijken bij zwangerschappen op latere leeftijd. Toch zijn deze wetenschappers overtuigd dat een zwangerschap ná een 35e levensjaar nog steeds helemaal oké kan zijn.

Zwangerschap op latere leeftijd

Times are changing. Bij eerdere generaties was het namelijk heel normaal om op jonge leeftijd een groot gezin te hebben. Dat is tegenwoordig wel eventjes anders. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de groep zwangere vrouwen van 35 plussers steeds groter wordt.

Ondanks deze steeds groeiende groep, zijn vrouwen over het algemeen geen fan van zwangerschappen op latere leeftijd. De hoofdreden hiervoor is dat mensen bang zijn voor hun eigen veiligheid en de veiligheid van hun baby. Het klopt namelijk dat een zwangerschap op latere leeftijd meer kans geeft op zwangerschapsdiabetes, chromosomale afwijkingen en zelfs miskramen en doodgeboortes.

Toch is er goed nieuws. Volgens een nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen op latere leeftijd juist meer zorg en aandacht krijgen tijdens de zwangerschap, waardoor zij eventuele risico’s sneller kunnen detecteren. Ook werden andere complicaties eerder verholpen en werden doodgeboortes voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek waar maar liefst meer dan 50.000 zwangere vrouwen aan mee deden.

Je zal slimmer worden

Alsof dat niet genoeg is, heeft de wetenschap nog meer goed nieuws. Volgens verschillende onderzoeken maakt een zwangerschap op latere leeftijd je namelijk slimmer. Niet alleen zal er verschil te zien zijn in je intelligentieniveau; ook zal je uiteindelijk langer leven.

En jawel, dit is wetenschappelijk onderlegd. Uit verschillende onderzoeksresultaten komt namelijk naar voren dat mensen die bevallen zijn ná hun veertigste levensjaar, vier keer meer kans hebben om 100 jaar te worden dan degenen die op jongere leeftijd kinderen krijgen.

Daarnaast kunnen zwangerschappen op latere leeftijd voor meer intelligentie zorgen. Dat blijkt dan weer uit een Amerikaans onderzoek, waarbij hormonale veranderingen onder de loep werden genomen. Dat er op hormonaal gebied allerlei dingen veranderen tijdens en na je zwangerschap, hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar deze hormonale veranderingen hebben een groot effect op lange termijn. Deze hormonen zullen jou namelijk uiteindelijk slimmer kunnen maken.

Vrouwen die op latere leeftijd kinderen kregen, hadden op latere leeftijd een beter geheugen en hadden betere verbale vaardigheden dan vrouwen die op jonge leeftijd kinderen hadden gekregen. Dat vinden wij natuurlijk weer goed nieuws. Want of je op je twintigste in verwachting bent of na je 35e zwanger raakt: bij Famme verwelkomen we alle baby’s.

Deskundige over momshaming: ‘Mensen vroegen zich af waarom ik voor kinderen had gekozen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme