Zwangerschapsdiabetes: hoe krijg je het?

Gezondheid Lise Steegmans 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Een op de twintig vrouwen heeft zwangerschapsdiabetes. Bij deze ziekte, al wordt het veelal ervaren als een kwaal, is de bloedsuikerspiegel uit balans. Hoe komt dat? Wat is de oorzaak van zwangerschapsdiabetes? Nou, het antwoord op die vraag is nog niet zo makkelijk.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

First things first. Wat is zwangerschapsdiabetes? Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes. Het heeft, net als de ‘reguliere’ diabetes, alles te maken met je bloedsuikerspiegel. Die moet goed in balans zijn. Heb je last van zwangerschapsdiabetes, dan betekent dit dat je lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Als gevolg daarvan heb je teveel suiker in je bloed.

Zwangerschapsdiabetes: wat zijn de symptomen?

Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuikerspiegel goed op peil te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet, of in ieder geval niet genoeg. Dat is de reden dat er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Daarom is het advies bij zwangerschapsdiabetes om je voeding aan te passen en meer te bewegen.

Wat is de oorzaak van zwangerschapsdiabetes?

Hoewel zwangerschapsdiabetes voorkomt bij 1 op de 20 zwangeren, is het gekke dat men niet precies weet wat de oorzaak is. Je hebt tijdens de zwangerschap meer insuline nodig om suiker te verweken. Dat komt doordat de vele zwangerschapshormonen de boel in de war gooien, wat niet zo gek is aangezien je een kind draagt.

Door deze overhoop gehaalde hormoonhuishouding kan de alvleesklier de verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Het gevolg: je bloedsuikergehalte stijgt omhoog. De symptomen hiervan treden vaak pas op na de twintigste week van de zwangerschap. Simpel gezegd: je zwangerschap is de oorzaak van je zwangerschapsdiabetes.

Verhoogd risico

Toch is een exacte oorzaak niet aan te wijzen. Iedere vrouw kan zwangerschapsdiabetes krijgen. Wat wel bekend is, is dat je een verhoogd risico loopt als je te zwaar bent – al voor de zwangerschap -, je weinig beweegt en als diabetes type 2 in de familie zit. Ook loop je een verhoogd risico als je bij een eerdere zwangerschap zwangerschapsdiabetes hebt gehad of als je eerder een baby van meer dan vier kilo hebt gekregen.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Zwangerschapsdiabetes: welke bloedsuikerwaarden mag je hebben?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Diabetes Fonds

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme