Zwangerschapsdiabetes: welke bloedsuikerwaarden mag je hebben?

Gezondheid Valéry de Voijs 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Zwangerschapsdiabetes, oftewel Diabetes Gravidarum, is een suikerziekte tijdens de zwangerschap. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn voor jou en je baby. Het is bij zwangerschapsdiabetes daarom erg belangrijk om je bloedsuiker in de gaten te houden en te checken welke waarden je hebt.

Om welke waarden dat bij zwangerschapsdiabetes precies gaat, lees je hier.

Zwangerschapsdiabetes

A quick reminder: koolhydraten worden omgezet in suikers. Om dat voor elkaar te krijgen maakt je lichaam een hormoon aan: insuline. Tijdens je zwangerschap hoort je lichaam extra insuline aan te maken. Maar bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet voldoende, en blijft er te veel suiker in je bloed achter. Dat suiker in je bloed wordt ook wel glucose genoemd.

Aangezien zwangerschapsdiabetes gevaarlijk kan zijn is het belangrijk om de waarden van je glucosegehalte goed in de gaten te houden.

Waarden controleren

Maar hoeveel glucose in je bloed is too much? Dit kun je controleren aan de hand van een bloedglucosemeter. Je verpleegkundige zal je precies uitleggen hoe zo’n meter werkt en wanneer je moet testen. Zo’n schema zal er ongeveer als volgt uitzien:

De bloedsuikerwaarde wordt uitgedrukt in millimol per liter: mmol/L. Bij een ‘normale’ bloedsuiker bevinden de waarden zich tussen 4 en 8 mmol/L in een niet-nuchtere toestand. Bij zwangerschapsdiabetes streef je naar waarden tussen 4 en 6.7 mmol/L.

De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedglucose, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 2 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 6.7 mmol/L zijn.

Deze waarden kunnen erg hoog zijn, of juist enorm schommelen. Dan kun je samen met een diëtist kijken hoe je deze waarden weer stabiel krijgt. Vaak is het op te lossen door je voeding aan te passen of iets meer te bewegen (voor zover dat natuurlijk gaat in je laatste fase van je zwangerschap). Als het toch niet lukt om deze waarden op peil te houden zal de internest waarschijnlijk aanraden om te starten met het innemen van insuline.

Meer info over de symptomen van zwangerschapsdiabetes vind je hier.

Een op de twintig vrouwen heeft het: wat is zwangerschapsdiabetes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

DijklanderIsala

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme