Zwangerschapsdiabetes: wat zijn de symptomen?

Zwanger Valéry de Voijs 16 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je een goede bloedsuikerspiegel hebt. Als dat niet het geval is, kun je last hebben van zwangerschapsdiabetes. Dat is niet alleen vervelend voor jou, maar kan ook gevaarlijk zijn voor jouw baby. Maar hoe herken jij deze suikerziekte? Wij zetten alle mogelijke symptomen van zwangerschapsdiabetes voor je op een rijtje.

Zwangerschapsdiabetes

Laten we even beginnen bij het begin. Want wat is zwangerschapsdiabetes precies?

Als jij jezelf verwend met een lekkere burger of vette tosti, maakt jouw lichaam insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat koolhydraten (zoals suiker) in jouw cellen kunnen komen, en dus niet achterblijven in het bloed.

Als jij zwanger bent, gaat dat een tikkie moeizamer. Tijdens een normale zwangerschap maakt je lichaam dan ook extra insuline aan om je bloedsuiker goed te houden. Als je last hebt van zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet voldoende, en blijft er te veel suiker in je bloed achter.

Deze suikerziekte is tijdelijk maar zeker niet uitzonderlijk. Ongeveer 1 op de 20 zwangere vrouwen heeft last van zwangerschapsdiabetes. En dat kan nare gevolgen hebben voor je baby. Jouw kleintje kan namelijk te groot worden, na de geboorte een gele kleur krijgen of last krijgen van een te lage bloedsuiker. Ook kunnen zowel moeders als kinderen op latere leeftijd last krijgen van Diabetes type 2.

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

Niet iedereen herkent zwangerschapsdiabetes. Sommige vrouwen hebben helemaal niets door, maar worden bij een controle verrast met een echo waar veel vruchtwater te zien is. Ook kan er op een echo gekeken worden naar de grootte van de baby. Als deze erg groot is, kan het een teken zijn van zwangerschapsdiabetes.

Toch zijn er een aantal symptomen waar je het wél aan kan merken. Bijvoorbeeld:

  • Veel dorst. Extreem veel. Je hebt het gevoel dat je de hele dag met je mond onder de kraan wilt hangen. Dit komt omdat er teveel suiker achterblijft in je bloed. Je lichaam wilt dat oplossen door het bloed te verdunnen, en daar is veel vocht voor nodig. En intelligent als je lichaam is, geeft ‘t een seintje naar je hersenen dat jij dorst hebt en meer wilt drinken.
  • Vaak moeten plassen. En dat is logisch. Want als jij meer drinkt, zult je vaker naar het toilet moeten.
  • Vermoeidheid. Normaal worden suikers in de cellen omgezet in energie. Als jij zwangerschapsdiabetes hebt, gebeurt dat niet. Met als gevolg dat jij ‘t met minder energie moet doen.
  • Jeuk. Best tricky deze, want ook bij een zwangerschap zónder tijdelijke suikerziekte kan je extreem veel jeuk hebben. Zo kun je ook bij zwangerschapscholestase last hebben van extreme jeuk.
  • Een hoge bloedsuikerspiegel. Ligt misschien een tikkie voor de hand, maar toch het benoemen waard. Tijdens je zwangerschap wordt het bloedsuikerspiegel in je lichaam gemeten en als deze afwijkt, kan het erop duiden dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Zoals je ziet zijn dit geen uitzonderlijke symptomen, en kun jij hier ook mee te maken hebben als je géén suikerziekte hebt. Wij raden je dan ook aan om bij twijfel dit te bespreken met je dokter of verloskundige.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Aha! Dit is waarom je eerder last hebt van bloedend tandvlees als je zwanger bent…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Thuisarts Ziektevrij Leven

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme