Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 24 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze dingen doet (bijna!) iedere vader verkeerd in de opvoeding

Laten we er niet omheen draaien. Het ouderschap is niet gemakkelijk. Gelukkig hebben we hulpboeken en fijne websites als Famme, maar toch zul je het leeuwendeel zelf moeten uitvogelen. Niet alleen moeders ervaren hierbij struggles, ook voor vaders kan het opvoeden van een kind nogal overwhelming zijn. Deze ‘fouten’ worden dan ook door (bijna) iedere vader gemaakt.

Niemand is perfect. Ook vaders en moeders zijn in the end maar ‘gewoon mensen’. Foutjes maken is dus helemaal niet erg, en hoort erbij. Toch kan het handig zijn om bij deze dingetjes stil te staan.

Fouten van vaders

Wat alle hulpboeken ook beweren, dé perfecte opvoeding bestaat niet. Ieder kind is uniek dus zal iedere vader en moeder de opvoeding op ieder kind moeten aanpassen. Het ene kind heeft behoefte aan strenge regeltjes, terwijl het andere kind opbloeit bij een meer laissez-faire aanpak.

Natuurlijk bestaan er gedeelde normen en waarden die jij je kind graag wilt bijbrengen, maar één standaard opvoeding bestaat niet. Toch zijn er een paar dingetjes die veel vaders anders kunnen doen.

Te serieus

Je hoort moeders vaker met een hoge en speelse toon tegen hun kleintjes praten. De hele dag door kletsen we tegen alles wat er voorbij komt. “Inderdaad, daar zit een klein vogeltje. Wat een mooie kleuren zijn die veertjes eh? Hoor je hem zingen? En inderdaad, door staat een auto. Die auto heeft de lampen aan inderdaad……” Herkenbaar?

Het lijkt alsof vaders zich vaker ongemakkelijk voelen door dat ‘kinderlijk’ stemmetje en daardoor de ‘fout’ maken om té serieus tegen hun kind te praten. Toch kan de speelse en hoge toon van je stem veel verschil maken. Harvey Karp, auteur van bestseller The Happiest Toddler on the Block legt uit dat kinderen beter reageren op de zachte stem: “Men are oftentimes more hesitant to do that, but it makes children feel more comforted.”

Verbergen van kwetsbaarheid

Vaak heerst er een onjuist idee dat je emoties je zwakheden zijn. Je kwetsbaar opstellen, tonen van emoties, of je onzekerheden toegeven wordt vaak onterecht gezien als iets zwak. Nu hebben vrouwen over het algemeen minder moeite om te huilen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld 5.3 keer per maand huilen, terwijl mannen gemiddeld 1.3 keer per maand snotteren.

Dus vaders, zet de herhaling van het wereldkampioenschap voetbal 2010 maar op en pak die tissues erbij. Als jouw kind ziet dat het zowel voor vaders als voor moeders helemaal oké is om die tranen te laten stromen, zal hij vanzelf leren hoe je op een gezonde manier met emoties kan omgaan.

Mama is #1

De zwangerschap, bevalling, borstvoeding… het lijkt alsof een moeder belangrijker is dan een vader. Daardoor kunnen vaders het idee krijgen dat ze overbodig zijn schrijft Karp in haar boek. Peuters vinden nieuwe dingen juist interessant. En wie is er beter in nieuwe spannende spelletjes dan vaders? Als tip geeft de auteur om ‘s avonds humoristische spelletjes te spelen: “They’ll be begging for daddy to put them to bed.”

Meer weten over de hechte band tussen vader en kind? Hier lees je meer tips.

Het vaderschap heeft een grote impact op je geluk, blijkt uit onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

New Parent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme