Wat kun je doen als je kleuter geen vriendjes heeft?

Kinderen Laurien Bleeker 10 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Sommige kleuters lijken allemansvrienden en nemen elke dag een ander vriendje mee naar huis voor een speeldate. Andere kinderen blijven alleen achter op het schoolplein en lijken maar moeilijk contact te maken met leeftijdsgenoten. Wat als dat je kleuter is en hij of zij geen vriendjes heeft op school?

Wat als je kleuter geen vriendjes heeft?

Om je meteen maar gerust te stellen: als een kleuter van vier of vijf jaar geen vriendjes lijkt te hebben, is er helemaal niets aan de hand. Kinderen spelen op deze leeftijd vaak naast elkaar, bijvoorbeeld omdat ze beide toevallig met blokken aan het spelen zijn. Wanneer de lol eraf is, gaat het ene kind weer weg om iets anders te doen. Echte vriendschappen worden dus nog niet gesloten.

Kleuters leren in de klas vooral om te gaan met andere kinderen. Door naast elkaar te spelen, leren ze delen, grenzen herkennen en aangeven, ruzie maken en het weer goedmaken. Kleuters die veel speelafspraakjes hebben, zijn kinderen die gemakkelijk in de omgang zijn en graag met andere kinderen spelen. De ene week kan kindje X de beste vriend zijn van je kleuter, terwijl de andere week kindje Y de bff is.

Echte vriendschappen ontstaan pas veel later

Andere kinderen spelen liever alleen, dat is voor deze leeftijd heel normaal en gezond. Deze kleuters hebben (nog) helemaal geen behoefte aan een vriendje of iemand om mee te spelen. Je hoeft dit dus ook niet zielig te vinden, want waarschijnlijk vind je vierjarige het heerlijk om even alleen op te gaan in een fantasiespel. Dit past helemaal in de ontwikkeling van kleuters.

Er zijn ook kinderen die een fantasievriendje hebben, waarmee ze hele rollenspellen naspelen. Ook dat is goed voor de ontwikkeling. Echte vriendschappen ontstaan vaak pas wanneer kinderen acht jaar oud zijn.

Als je kind vaak alleen speelt, kun je door middel van een gesprekje erachter komen of je kleuter dat zelf wil of niet. Merk je dat je kleuter wel met anderen wil spelen, maar dat dit niet lukt? Dan kun je het daarbij helpen. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen aan een kindje uit de klas vragen of hij of zij met je kleuter wil spelen. Je kunt er zelf bij blijven, als het nog te spannend is voor je kind om alleen te gaan. Dit kan trouwens ook in de speeltuin.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Je kind ziet jou als voorbeeld, dus hoe jij omgaat met anderen is ook erg belangrijk voor de sociale ontwikkeling van je kind. Kinderen moeten nog leren hoe ze contact maken met anderen. Geef daarom het goede voorbeeld, wees bijvoorbeeld vriendelijk tegen de pakketbezorger of degene achter de kassa in de supermarkt. Of geef een klasgenoot van je kleuter een compliment en betrek je eigen kind erbij. Zo leert het hoe contacten ontstaan.

Dwing je kind niet om vrienden te maken, want misschien is het daar nog helemaal niet aan toe. Je kunt het natuurlijk wel stimuleren door bijvoorbeeld enthousiast te reageren als iemand met je kleuter af wil spreken. Stel voor dat jullie eerst een paar keer thuis afspreken met het andere kindjes, zodat je kleuter kan wennen aan een speelafspraakje. Ook kun je een keer meegaan naar een ander kindje, zodat je kind zich veilig voelt en hopelijk daarna veilig genoeg om alleen met iemand mee te gaan.

Is je kind verlegen? Zo help je jouw kind vriendjes te maken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen