Valéry (33): 5x dingen die ik leerde tijdens mijn zwangerschap

Persoonlijk Valéry de Voijs 9 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Onlangs werd Valéry moeder en wanneer ze reflecteert op het afgelopen jaar waarin ze haar eerste baby heeft mogen dragen, kan ze een aantal dingen benoemen die ze tijdens haar zwangerschap leerde.

Leermomenten tijdens de zwangerschap

“Op het moment dat ik twee streepjes op mijn zwangerschapstest zag, stond mijn leven op zijn kop. Ik? Zwanger? Wij? Ouders? Heh? Maar I did it. Ik heb een prachtige zwangerschap en bevalling gehad en kijk er met warme gevoelens op terug.

Onlangs vroeg iemand mij wat ik heb geleerd tijdens de zwangerschap. Hier moest ik even over nadenken. Een paar reflectiemomentjes later kwam ik dan ook tot de conclusie dat de zwangerschap mij een paar mooie positieve dingen heeft bijgebracht.

Mijn lichaam is geweldig

En dit bedoel ik in the most humble way possible. Voor mijn zwangerschap stond ik niet vaak stil bij mijn fysieke gezondheid. Pas op 32-jarige leeftijd heb ik mijn lichaam voor het eerst echt leren te waarderen. Ik heb namelijk nooit geweten hoe sterk en gezond mijn lijf was. Pas toen ik een kindje droeg (en later kerngezond op de wereld wist te brengen) ben ik stil gaan staan bij de vitaliteit van mijn lichaam. Want jeetje, wat ik voelde ik me krachtig en sterk tijdens de zwangerschap.

Ik leerde wie mijn échte vrienden waren

Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik steun, aandacht en liefde van mensen waar ik het helemaal niet van had verwacht. Maar helaas werd ik ook teleurgesteld door een aantal mensen die geen interesse of support toonden. Dit heb ik toentertijd behoorlijk moeilijk gevonden. Ondertussen heb ik het een plekje gegeven en koester ik de lieve vrienden die ik heb.

Ik leerde nóg meer op mijn intuïtie te vertrouwen

Al vanaf jonge leeftijd heb ik geleerd hoe belangrijk het is om op je intuïtie te vertrouwen. Je gut feeling zit namelijk al-tijd goed. Tijdens mijn zwangerschap is dat gevoel alleen maar sterker geworden. Ik heb altijd naar mijn eigen lichaam en gevoel geluisterd. Zo wilde ik bijvoorbeeld in het buitenland bevallen. Veel mensen adviseerden mij om dit niet te doen en gaven allerlei goedbedoelde tips en adviezen. Ik heb naar mijn eigen gevoel geluisterd en ben toch naar het buitenland gegaan. In mijn situatie was dat nu eenmaal de beste keuze. Ook heb ik geen enkel boek over de bevalling gelezen. Ik wist 100 procent zeker dat mijn lichaam mij de weg zou wijzen. Dat bleek ook het geval te zijn.

Mijn prioriteiten veranderden

Het is super cliché, maar zo ontzettend waar: alles wat eerst belangrijk leek, doet er nu niet meer toe. Vanaf het moment dat ik zwanger was, veranderde mijn wereld. De manier waarop ik mijn geld, energie en tijd spendeer is totaal veranderd. Niet omdat het moest. Maar wel omdat ik het wilde.

Zwanger worden is niet vanzelfsprekend

Pas toen wij het nieuws vertelden aan onze omgeving, kwam ik erachter hoeveel geluk we hadden gehad. Enkele vrienden en familieleden vertelden ons dat ze ook bezig waren om zwanger te worden, maar dat het maar niet leek te lukken. Ook kreeg ik van veel mensen te horen dat ze een miskraam hebben gehad, of de zwangerschap vroegtijdig hebben moeten afbreken. Dat ik zo snel en gemakkelijk zwanger ben geworden, is dus helemaal niet vanzelfsprekend. Hoe dankbaar ik ook ben dat alles is goed gegaan; ik heb zo veel besef gekregen dat het niet vanzelfsprekend is.”

Ben jij zwanger en word je zwetend wakker? Dit is de reden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen