Wat kun je doen tegen zwangerschapspigment en hoe kun je het tegengaan?

Zwanger Vera Guldemeester 9 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap is zwangerschapspigment, ook wel zwangerschapsmasker genoemd. In dit artikel bespreken we wat zwangerschapspigment is, hoe je het kunt voorkomen en wat je kunt doen als je het hebt.

Wat is zwangerschapspigment?

Zwangerschapspigment wordt gekenmerkt door de vorming van donkere vlekken op de huid, meestal op het gezicht. Deze vlekken kunnen lichtbruin tot donkerbruin zijn. Als je last hebt van zwangerschapspigment, dan zal je de vlekken vaak tegenkomen op het voorhoofd, de wangen, de neus en op de bovenlip. 

Waar komt het door? 

Zwangerschapspigment wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine, het pigment dat de huid, het haar en de ogen hun kleur geeft. De overproductie komt door de hormonale veranderingen tijdens een zwangerschap. Hormonen als oestrogeen en progesteron kunnen deze productie stimuleren en dan vooral als je in de zon zit. 

Hoe voorkom je zwangerschapspigment?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om zwangerschapspigment volledig te voorkomen, kun je wel een aantal dingen doen om het risico te verminderen. Hieronder wat handige tips.

Zonnebescherming

Het gebruik van zonnebrandcrème is aan te raden. Kies hiervoor minimaal factor 30. Breng het iedere dag aan, zelfs op dagen zonder zon. Ben je buiten? Breng het dan iedere twee uur opnieuw aan. 

Niet te lang in de zon

Beperk je tijd in de zon, vooral tussen 10.00 en 16.00 uur wanneer de zon het sterkst is. Draag een grote hoed en beschermende kleding om je huid te bedekken.

Gezonde voeding

Eet genoeg vitamines en mineralen, die helpen de huid gezond te houden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, E en zink kunnen vooral helpen.

Wat kun je doen als je toch zwangerschapspigment hebt?

Als je toch zwangerschapspigment ontwikkelt, zijn er verschillende dingen die de donkere vlekken kunnen verminderen. Hierbij wat tips:

Topische behandelingen

Na de zwangerschap kun je overwegen om huidverzorgingsproducten te gebruiken die ingrediënten bevatten zoals hydrochinon, tretinoïne, azelaïnezuur of kojinezuur. Deze ingrediënten kunnen helpen de pigmentatie te verminderen. Wel is het belangrijk om deze producten alleen te gebruiken onder begeleiding van een dermatoloog en/of huidtherapeut.

Chemische peelings

Chemische peelings met glycolzuur kunnen helpen om de bovenste lagen van de huid te exfoliëren en de verschijning van donkere vlekken te verminderen. Ga hiermee nooit zelf aan de gang en vraag hiervoor eerst altijd advies aan een huidtherapeut.

Lasertherapie

Laserbehandelingen kunnen ook helpen bij een zwangerschapsmasker. Het nadeel is dat deze behandelingen duur kunnen zijn en dat je meerdere behandelingen nodig hebt. 

Geduld

In veel gevallen zal een zwangerschapsmasker na de zwangerschap vanzelf vervagen, vooral als je borstvoeding geeft en je hormoonspiegel weer normaal wordt. Een paar maanden geduld is dan het enige wat je nodig hebt. 

Luieruitslag: zo kun je het voorkomen of verminderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen