Ben jij zwanger en word je zwetend wakker? Dit is de reden

Zwanger Wilma Groothuis 21 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Misschien herken je het wel als je zwanger bent. Je gaat nietsvermoedend slapen, je hebt het (nog) helemaal niet warm, maar ’s nachts word je badend in het zweet wakker. Wat is de oorzaak hiervan en wat kun je doen aan dit nachtelijke gezweet?

Famme vertelt je alles wat je moet weten over zweten tijdens de zwangerschap.

Zweten in de nacht

Momenteel ben ik zelf zwanger, waardoor ik genoeg inspiratie voor mijn werk heb. Zo ook het zweten in de nacht. Ik heb het nu een paar weken en ik vind het toch vervelend worden. Nu wordt het natuurlijk ook zomer en steeds warmer, dus is het helemaal niet gek dat je het ’s nachts warmer krijgt, maar ik heb al meerdere dingen geprobeerd en het lijkt toch echt door de zwangerschap te komen.

Mijn man en ik hebben het zomerdekbed er al bij gehaald en zelfs al alleen onder een dekbedovertrek geslapen. Ook heb ik heus niet een dikke winterpyjama aan, maar kleed ik me luchtig. Tot nu toe lijkt dit helaas niet te helpen. De ene nacht is erger dan de andere nacht, maar feit is dat het best een beetje vervelend is om elke keer zwetend wakker te worden.

Zweten tijdens de zwangerschap

Maar is het zweten nu inderdaad een zwangerschapskwaaltje? Gelukkig kan ik mezelf, en hopelijk ook andere zwangere vrouwen, geruststellen: meer dan normaal zweten en opvliegers zijn heel normaal als je zwanger bent. En dat is niet zomaar, het zweten heeft een belangrijke functie, namelijk je lichaam afkoelen wanneer je het te warm hebt. Hierdoor daalt je lichaamstemperatuur.

Dat je het sneller warm hebt tijdens je zwangerschap kan meerdere oorzaken hebben:

1. Verhoogde doorbloeding

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam ongeveer anderhalf liter extra bloed aan, daarnaast worden je bloedvaten ook dunner. Het gevolg hiervan is dat zowel je lichaam, je huid en je zweetklieren beter doorbloeden. Hierdoor kan je het sneller warm krijgen en kunnen je zweetklieren meer vocht produceren.

2. Lagere bloedsuikerspiegel

Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap een lagere bloedsuikerspiegel hebt, waardoor je meer dan normaal gaat zweten. Als je denkt dat dit de oorzaak zou kunnen zijn, probeer er dan eens op te letten of het helpt als je wat meer suiker (ook weer niet te veel uiteraard) binnenkrijgt.

3. Zwangerschapshormonen

Als je zwanger bent, gebeurt er natuurlijk een hoop in je lichaam. Zo kan het deel dat de temperatuur van je lichaam regelt een beetje van slag raken door alle schommelingen in zwangerschapshormonen. Het gevolg hiervan is dat je het soms opeens te warm (of te koud) kan krijgen en je temperatuur weer op pijl moet worden gebracht.

4. Snelle stofwisseling

Als laatste kan ook een snellere stofwisseling ervoor zorgen dat je sneller gaat zweten dan normaal.

Opvliegers tijdens zwangerschap

Als jij denkt dat opvliegers alleen bij de overgang horen, dan heb je het mis. Tijdens de zwangerschap kun je ook last hebben van opvliegers. Je merkt dan dat je gezicht opeens warm aanvoelt en rood is, waarna je ook plotseling gaat zweten. Dit duurt meestal niet heel erg lang, ongeveer een paar minuten en daarna krijg je het ook weer kouder.

Deze opvliegers worden veroorzaakt doordat de hormonen in je lichaam toenemen en er extra bloed naar je bloedvaten stroomt. Je lichaam moet dan door middel van zweten afkoelen, om zo de lichaamstemperatuur weer op de goede temperatuur te krijgen. Opvliegers komen met name in het eerste en derde trimester voor.

Tips tegen zweten en opvliegers

Ben jij nou zwanger en heb je last van zweten of opvliegers? Probeer dan de volgende tips eens:

  • Draag luchtige kleding. Trek niet te strak zittende kleding aan, maar kies voor stoffen die ademen, zoals katoen of linnen. Hetzelfde geldt voor een pyjama, hoe luchtiger en dunner, hoe beter.
  • Drink voldoende water, zeker als je veel zweet. Dan is het belangrijk om je vocht weer aan te vullen. Je kan ook een flesje water naast je bed zetten, voor de nachtelijke dorst.
  • Laat je slaapkamer overdag afkoelen door de ramen open te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om te slapen met een raam open, om het zo koel mogelijk te houden.
  • Slaap onder een dun dekbed of dun beddengoed, het liefste van katoen.
  • Draag laagjes kleding over elkaar, zodat je altijd wat uit kan trekken als je begint te zweten.
  • Als het buiten warm is, probeer dan een beetje uit de zon te blijven. Je bent als zwangere vrouw al gevoeliger voor warmte en verbranden, dus het is verstandig om de zon in zijn heetste uren te ontwijken en de schaduw op te zoeken.

Zwanger en een hittegolf: met deze tips kom je bloedhete zomerse dagen door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen