Zwanger en verbrand door de zon? Dit zijn de gevolgen

Gezondheid Wilma Groothuis 19 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Als je zwanger bent, dan weet je waarschijnlijk wel dat je moet uitkijken met de zon. Maar hoe voorzichtig je soms ook bent, als jouw huid (nog) niet zo veel gewend is, zit verbranding door de zon in een klein hoekje. Als je je verbrand terwijl je zwanger bent, heeft dat dan gevolgen voor jou of de baby?

We vroegen het aan dermatoloog Daniel Kadouch.

Zon en zwanger

Nu de lente eraan komt en de zomer in het vooruitzicht is, zien we onszelf al helemaal tijdens een babymoon in onze zomerjurkjes op het strand flaneren. Hartstikke leuk natuurlijk, maar er wordt wel geadviseerd om voorzichtig te zijn in de zon als je zwanger bent. Waarom is dat eigenlijk?

“Tijdens de zwangerschap is je huid gevoeliger voor zonlicht en dus ook voor verbranding”, vertelt Kadouch. “Ook is je huid gevoeliger voor pigmentverandering, waardoor je bijvoorbeeld een zwangerschapsmasker kunt krijgen. Dit heeft allemaal te maken met hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, waardoor je hier sneller last van kan krijgen.”

Daarnaast ben je als zwangere vrouw ook gevoeliger voor oververhitting. Kadouch: “Op warme zomerdagen ben je iets gevoeliger voor warmte en daarnaast moet je ook extra opletten op uitdroging. Dit zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden tijdens je zwangerschap.”

Zwanger en verbrand

En wat als je dan toch verbrand door de zon als je zwanger bent? Is dat erg en doet dat wat met je kindje? Daar is Daniel duidelijk over: “Nee, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Er zit natuurlijk wel een verschil in de heftigheid van verbranding. Als je aan het einde van de dag merkt dat de huid op bijvoorbeeld je onderarmen wat roder en gevoeliger is, dan kun je je huid gewoon verzorgen en hydrateren.

Maar als je echt flink verbrand bent en je krijgt blaren op de huid, dan moet je wel extra voorzichtig zijn. Omdat er een ontstekingsreactie in jou opkomt vanuit het lichaam, moet je echt opletten dat die blaren niet gaan ontsteken of infecteren en extra veel water drinken.”

Gevolgen voor je kindje

Als je verbrand als je zwanger bent, heeft dat dus geen directe gevolgen voor de gezondheid van je ongeboren kindje. Zeker niet als het eenmalig gebeurt. “Als je week in, week uit verbrand, dan heeft het zeker wel gevolgen voor je eigen huid qua DNA-schade. Dan kan het wel, puur theoretisch gezien, door alle ontstekingsreacties een effect hebben. Maar dat komt eigenlijk nooit voor in de praktijk.

Ik kan me niet voorstellen dat een zwangere vrouw week in, week uit een paar keer verbrand door de zon. Het scheelt natuurlijk ook dat zwangere vrouwen tijdens hete zomerdagen juist liever verkoeling dan de hitte opzoeken. Geen één zwangere vrouw zit erop te wachten om in de hitte te zitten, schijnbaar is hun mechanisme daar ook wel een beetje op ingesteld.”

Tips zwanger en in de zon

Ben jij zwanger en ga je op vakantie of een dagje in de zon? Dan heeft Daniel de volgende tips voor je:

  • Blijf uit de zon tijdens de piekuren;
  • Bedek je huid zoveel mogelijk met kleding, het liefste UV-werende kleding;
  • Bescherm je gezicht extra door het dragen van een hoed en een zonnebril;
  • Smeer je huid ruim in met zonnebrand, anders is de factor minder betrouwbaar;
  • Herhaal het ruim smeren iedere twee uur als de zonkracht sterk is;
  • Voedingsmiddelen als druiven en watermeloen kunnen extra bescherming bieden tegen de huid en zonschade.

Over de expert

Daniel Kadouch

Daniel Kadouch

Daniel Kadouch deelt zijn kennis als dermatoloog. Hij is gepromoveerd op huidkanker en vader van vier kinderen. Vanuit zijn expertise richtte hij Tenue Soleil ® op. Hiermee gaat hij de uitdaging aan om onze huid te beschermen tegen zonschade met vakkundig ontworpen en milieuvriendelijke zonbescherming.

Op vakantie tijdens je zwangerschap: zó haal jij het meeste uit je babymoon

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen