Verandert je menstruatie na de bevalling?

Partner Commerciële Redactie 19 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Daarom vind je in dit artikel info die handig is om van tevoren te weten over je menstruatie na de bevalling. In dit artikel vertellen we je daarom meer over hoe dit werkt.

Je eerste menstruatie na de bevalling

Na de geboorte van je kindje ben je waarschijnlijk ontzettend druk. Misschien sta je dus niet veel stil bij je aankomende menstruatie. Meestal duurt het zo’n 6 tot 12 weken totdat je je eerste ongesteldheid weer krijgt. Helaas is er over de precieze periode niet heel veel te zeggen: bij sommige vrouwen kan het zelfs 2 jaar duren voordat ze weer menstrueren.

Hoe lang het duurt, kan afhangen van borstvoeding. Het geven van borstvoeding kost namelijk een hoop energie en voedingsstoffen. Als je geen borstvoeding geeft of dit aan het afbouwen bent, is er een grotere kans dat je weer op korte termijn ongesteld wordt.

Onregelmatige bloedingen

Het bloedverlies na de bevalling kan 4 tot 8 weken duren, dit noem je vloeien. Dit is echter nog geen menstruatiebloed. Vloeien is vaak onregelmatig en dus onvoorspelbaar. Het kan dus dat je gedurende deze tijd graag menstruatieproducten draagt als bescherming. Omdat je een grotere kans hebt op bacteriële infecties in de vloeiperiode, kan je beter geen tampons gebruiken om het bloed op te vangen.

Ook je ongesteldheid kan zorgen voor onregelmatige bloedingen. Het komt regelmatig voor datje de eerste menstruatieperiodes na je bevalling veel meer bloed verliest dan voorheen, aangezien je baarmoeder nog een stuk groter is en er dus meer afscheiding van de baarmoederwand kan komen. Dit verschilt per vrouw.

Menstruatieproducten gebruiken

Grote kans dat je na je bevalling regelmatig maandverband of kraamverband gebruikt. Niet alleen voor je ongesteldheid, maar ook om ander bloedverlies op te vangen. Het is echter belangrijk dat je minstens 6 weken na je bevalling geen tampons gebruikt, ook als je wel weer normaal ongesteld wordt en het vloeien gestopt is.

Je menstruatiecyclus kan regelmatiger of juist onregelmatiger worden na een bevalling. Ook kan het dat je veel gevoeliger bent en het inbrengen van een tampon of menstruatiecup dus niet fijn voelt. Dit is heel persoonlijk, en kan ervoor zorgen dat de menstruatieproducten die je eerder gebruikte, nu minder geschikt zijn. Het kan dus verstandig zijn om verschillende producten te proberen na je bevalling om te zien wat het beste bij je past.

Een persoonlijke ervaring

Herstellen van de bevalling en de terugkeer van je ongesteldheid zijn heel persoonlijk: jouw ervaring kan dus erg verschillen met die van vrouwen om je heen. Maak je dus geen zorgen als dit een beetje afwijkt en kies de menstruatieproducten die het beste bij jouw (nieuwe) cyclus en levensstijl passen.

Dit zegt je menstruatie over jouw vruchtbaarheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen