Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Gezondheid 7 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Menstruatie na de bevalling: dit kun je verwachten

Tijdens je zwangerschap hoefde je geen seconde na te denken over je menstruatie, maar na de bevalling komt de cyclus langzamerhand weer op gang. Is het nog niet zo ver, maar wil je alvast weten hoe het zit met ongesteld worden na de bevalling? Dit is wat je te wachten staat.

Wat kun je verwachten van de menstruatie na de bevalling?

Na negen maanden zwangerschap én een klein mensje op de wereld zetten, heeft je lichaam even de tijd nodig om de draad weer op te pakken.

Wanneer kun je de eerste menstruatie na de bevalling verwachten?

Ben je benieuwd wanneer je de tampons en maandverbandjes weer tevoorschijn moet halen? Dat hangt er vanaf: geef je borst- of flesvoeding?

Als je enkel flesvoeding geeft, kan het zes tot acht weken duren totdat je weer ongesteld wordt. Als je geen borstvoeding geeft, stopt de melkproductie en wordt de hormoonhuishouding weer ‘normaal’. Dit betekent dat de menstruatie ook weer op gang komt.

7 manieren om postpartum depressie te voorkomen of verminderen

Als je alleen borstvoeding geeft, duurt het meestal langer totdat je weer gaat menstrueren. Als je borstvoeding geeft, maakt je lichaam namelijk hormonen (prolactine) aan die de eisprong onderdrukken. Het is lastig om te zeggen wanneer de menstruatie terugkeert, want dit hangt van verschillende factoren af. Het kan vier maanden, maar ook een jaar duren.

Als je borst- en flesvoeding combineert, kan het ongeveer twee tot drie maanden duren totdat je voor het eerst vloert.

Wat is er ‘anders’ aan de menstruatie na de zwangerschap?

De eerste menstruatie na de bevalling zal waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als negen maanden geleden. Dit komt onder andere doordat het lichaam te maken krijgt met veel hormonale veranderingen en de baarmoeder weer terugkrimpt naar de normale omvang.

Toch weer ongesteld als je zwanger wil worden? 7 tips om positief te blijven

Er is geen ‘standaard’ voor de eerste menstruatie na de bevalling. De veranderingen zijn voor iedere vrouw verschillend, maar dit kun je in meerdere of mindere mate verwachten:

  • De menstruatiekrampen kunnen milder of heviger zijn;
  • De hoeveelheid bloedverlies kan af- of toenemen;
  • De menstruatiecyclus kan (on)regelmatiger zijn;
  • Er kunnen kleine stolsels in het bloed zitten.

Deze kleine veranderingen zijn geen redenen om je zorgen te maken. Dit geeft namelijk aan dat je lichaam druk bezig is om je menstruatiecyclus weer op gang te brengen. Als je je lichaam even de tijd geeft, zal je menstruatie na een tijdje weer ‘als vanouds’ zijn.

Als je menstruatie écht flink is veranderd (denk bijvoorbeeld aan extreem bloedverlies of grote bloedstolsels), is het verstandig om toch contact op te nemen met je huisarts.

Ben je onregelmatig ongesteld? 10x mogelijke oorzaken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Menstruatie na de bevalling: dit kun je verwachten
Sluiten