Wanneer kun je het hart van je baby voor de eerste keer horen?

Algemeen Valéry de Voijs 20 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je voor de eerste keer zwanger bent, zul je overladen worden met duizend vragen. Wanneer krijg ik de eerste echo? Wanneer ga ik het hartje zien kloppen op de echo? En niet geheel onbelangrijk: wanneer ga ik het hart van mijn ongeboren baby voor het eerst horen?

Het hart van je ongeboren baby

We weten allemaal dat een zwangerschap in films heel anders verloopt dan in real life. Hollywoodscenes romantiseren de conceptie en laten in een tijdsbestek van twee uur zien hoe een zwangerschap (inclusief bevalling) verloopt. De scènes kennen we allemaal: meteen na een positieve zwangerschapstest, rent de actrice naar de verloskundige waar ze haar eerste echo krijgt, die gepaard gaat met het bekende “whoosh whoosh whoosh whoosh” geluid; het kloppende hart van haar ongeboren baby.

In het echte leven verloopt deze eerste afspraak bij de verloskundige net even anders dan jij uit de films gewend bent. Vaak zul je na het krijgen van een positieve zwangerschapstest namelijk even moeten wachten tot je bij de verloskundige terecht kan.

Week 6

Het hart van je baby begint namelijk 28 dagen (ongeveer vier weken) na de conceptie te kloppen. Omdat er tijdens de zwangerschap vaak gerekend wordt vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, worden er twee weken bijgerekend. Je zult het hart van je baby dus vanaf de zesde zwangerschapsweek op de echo zien kloppen.

Tijdens deze echo gaat de verloskundige met een apparaatje over jouw buik. Dit apparaatje maakt geluid van ultrasound; een heel hoog geluid dat wij niet kunnen horen. Dit hoge geluid kan alles in de buik waarnemen en kaatst dit terug. Vervolgens worden de geluidsgolven omgezet in beelden et voila: het hart van jouw ongeboren baby kan eindelijk worden waargenomen.

Wanneer kun je het hart van je ongeboren baby horen?

Het hart van je ongeboren baby kun je tijdens de eerste echo (vaak in de zesde zwangerschapsweek) zien kloppen. Toch zul je nog even geduld moeten hebben. Je zult het hart van je baby namelijk nog niet meteen kunnen horen.

Als je twaalf weken zwanger bent, zal jouw baby boven het schaambot uitkomen. Vanaf dit moment is het mogelijk om door middel van een doptone het hart van je baby te horen. Wanneer je de hartslag voor het eerst hoort, zul je waarschijnlijk verbaasd zijn. Het hartje klopt namelijk ontzettend snel: zo’n 150 slagen per minuut.

Snelle hartslag

Een snelle hartslag is helemaal niet erg: het betekent dat je baby actief is. De hartslag wordt daarbij nauwkeurig in de gaten gehouden door de verloskundigen om eventuele infecties of storingen zo vroeg mogelijk op te sporen.

Je allereerste echo: dit kun je ervan verwachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme