iPad kopen voor peuter? ‘Kinderen moeten leren om zelf te kunnen spelen’

Opvoeden Wilma Groothuis 20 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Lorianne (36). Het dilemma luidde: “Zal ik een iPad voor mijn peuter kopen?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

iPad kopen?

“Op dit moment werken mijn vriend en ik allebei een dag per week thuis en hebben we ook regelmatig meetings, terwijl onze peuter om ons heen hangt. Ik probeer hem ondertussen altijd te vermaken, maar dat is een grote uitdaging. Nu denk ik: zal ik gewoon een iPad voor hem kopen, zodat ik hem niet steeds hoef te entertainen?

Toen ik dit laatst aan mijn vriend opperde, zei hij direct dat hij dat niet wilde. Hij zou binnen de kortste keren verslaafd zijn aan ‘dat ding’. Wat kunnen we doen om onze jongen beter te entertainen, terwijl wij aan het werk zijn? Toch maar die iPad kopen?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Lorianne. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Lorianne haar dilemma: “Zal ik een iPad voor mijn peuter kopen?”

Slecht voor de ogen

Anjo – “Niet doen. Al die apparaten zijn echt heel erg slecht voor de ogen, vooral voor jonge kinderen. Dus zo lang het niet hoeft, niet doen. En als het eigenlijk op een bepaald moment wel ‘moet’, dan zou ik schermtijd instellen. Een gastouder aan huis kan ook een oplossing zijn.”

Leren om zelf te spelen

Resa – “Jij bent de ouder en weet wat goed is voor je kind. Wil je dat je kind soms op de tablet mag, dan laat je hem op de tablet. Wil je het niet, ook goed. Maar af en toe op de tablet is niks mis mee, daar leren ze ook van, als je er maar verstandig mee omgaat en afwisselt met lekker spelen. Als je het speelgoed leuk wil houden, dan wissel je het af en toe om of zet je dingen weg. En na een paar maanden haal je het weer tevoorschijn en zet je iets anders weg, zo blijft het leuk.

Wees creatief: maak van een tafel een hut door er dekens overheen te leggen, of maak van stoelen in een rij een bus of trein en vertel daar een verhaal omheen. Maar een kind hoeft niet altijd bezig gehouden worden, ze moeten ook leren om zelf te kunnen spelen.”

Uren zoet

Chananja – “Sommige kindjes moet je even op weg helpen met zelf spelen. Die van ons kan uren zoet zijn door met zand te spelen. Een sensorische speelbak is echt een uitkomst hier.”

Af en toe een uurtje

Liesbeth – “Tja, lastig dit. Misschien dat je hem af en toe eens een uurtje kan inzetten, maar ik zou je kind niet structureel een hele dag achter de iPad zetten. Dat is echt slecht voor de ogen, dan kun je nog beter gewoon de tv aanzetten.”

Een peuter heeft aandacht nodig

Caroline – “Een peuter heeft aandacht nodig, dat is nu eenmaal zo. Geen opvang? Dan werk jij of je man minder. Niets is belangrijker dan je kind. Of zoek een babysitter, bijvoorbeeld je 13-jarige buurmeisje of jongen die dol op kinderen is. Dan heeft zij of hij gelijk wat extra zakgeld. Of misschien kan jij of je man schuiven met je uren, dat één van beide een vrije dag of wat vrije uren neemt in de week en zaterdag werkt. Of werk meer ‘s avonds, zodat jij en je man meer tijd hebben voor je kleintje. Enfin, wees eens wat creatiever met het zoeken naar oplossingen.”

Je hebt dit kind gewild

Pauline – “Nope… lekker buiten spelen en anders regelmatig je speelgoedaanbod verfrissen. En bedenk dat je dit kind hebt gewild en dat je er dus tijd aan zal moeten besteden. Gelukkig vinden peuters een boel leuk, ook samen met jou koken, schoonmaken, de was vouwen, etc. Wat ze niet leuk vinden, is naar de achterkant van je telefoon staren.”

Had ik maar nooit… ‘Mijn kleuter zo vaak achter de iPad gezet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen