Zonneallergie bij kinderen: wat is het precies?

Gezondheid Vera Guldemeester 20 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Veel kinderen vinden de zon heerlijk en worden er erg blij van. Helaas kan niet iedereen zo goed tegen de zon. De zon kan diverse reacties veroorzaken, zeker als je zonneallergie hebt. 

Zonneallergie, ook bekend als fotodermatitis, is een aandoening waarbij de huid van een overgevoelig reageert op zonlicht. Hoewel zonneallergie bij kinderen minder vaak voorkomt dan bij volwassenen, kan het wel een uitdaging vormen voor ouders. 

Wat is zonneallergie bij kinderen?

Zonneallergie is een overgevoeligheidsreactie van de huid op blootstelling aan zonlicht. Het kan zich uiten als roodheid, jeuk, bultjes, blaren of zelfs als eczeemachtige huiduitslag. Deze reacties kunnen binnen enkele minuten tot enkele uren na blootstelling aan de zon optreden. Zonneallergie wordt vaak veroorzaakt door bepaalde stoffen in de huid die reageren op ultraviolette straling, zoals UVA- en UVB-stralen.

Hoe herken je een zonneallergie bij jouw kind?

Het herkennen van zonneallergie bij kinderen kan soms lastig zijn, omdat de symptomen kunnen lijken op die van andere huidaandoeningen. Toch zijn er een aantal tekenen waarop je extra kan letten. Denk aan roodheid, jeuk, zwelling en huiduitslag op de delen van de huid die in de zon zijn geweest.

Wat kun je doen als je een denkt dat jouw kind het heeft?

Als je denkt dat jouw kind een allergie voor de zon heeft, dan kun je een aantal dingen doen. Zoals:

Naar een (huis)arts

Als je denkt dat jouw kind fotodermatitis heeft, dan is het belangrijk om naar de huisarts of naar een dermatoloog te gaan. Hij of zij kan je de juiste diagnose en behandeling geven. 

Huid goed beschermen

Het is belangrijk om in zo’n geval de huid goed te beschermen. Laat je kind beschermende kleding, een zonnehoed en een zonnebril dragen. Ook is het goed om regelmatig een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor aan te brengen. 

Niet in de zon op piektijden

Helemaal niet naar buiten of in de zon, dat is zeker in de zomer een moeilijke opgave. Probeer wel blootstelling aan de zon te beperken in de uren waarin de zon het sterkst is. Dit is tussen 10.00 en 16.00 uur. 

Hypoallergene zonnebrandcrème

Kies voor zonnebrandcrèmes die speciaal voor de gevoelige huid zijn gemaakt. Deze crèmes zijn dan vrij van irriterende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld parfum en alcohol. 

Zorg voor een goede hydratatie

Wanneer je vermoedens hebt dat jouw kind een zonneallergie heeft, dan is het goed om ervoor te zorgen dat de huid van je kind goed gehydrateerd blijft door regelmatig vochtinbrengende crèmes te gebruiken. Extra na een eventuele blootstelling aan de zon. 

Wat moet je niet doen als jouw kind zonneallergie heeft?

Te lang in de zon

Langdurige blootstelling aan de zon moet je in zo’n geval zeker vermijden. Zeker tijdens de uren waarin de zon op z’n sterkst is: tussen 10.00 en 16.00 uur. 

Gebruik van huidproducten met irriterende ingrediënten 

Gebruik alleen maar huidproducten die geen irriterende ingrediënten, zoals parfum en alcohol, bevatten. Deze ingrediënten zullen de symptomen alleen maar verergeren. Smeer de huid alleen maar in met milde crèmes.

Klachten negeren

Wanneer je na blootstelling aan de zon veranderingen aan de huid ziet, dan is het belangrijk om de klachten en symptomen serieus te nemen. Zoek daarom dan ook direct medische hulp. 

Kunnen kinderen over zonneallergie heen groeien? 

Hoewel zonneallergie bij kinderen vaak voor langere tijd aanhoudt, kunnen sommige kinderen er uiteindelijk overheen groeien. De heftigheid van de reacties kan met de tijd afnemen en sommige kinderen kunnen op latere leeftijd minder gevoelig worden voor zonlicht. Desondanks blijft het belangrijk om de huid van je kind te blijven beschermen én regelmatig langs een arts te gaan, zodat hij of zij het goed in de gaten kan houden.

Je kind insmeren met zonnebrand? ‘Alleen op het strand komt de zonnebrand uit mijn tas’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme