Zwangere vrouwen zweren bij deze vorm van therapie

Zwanger Laurien Bleeker 21 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je zwanger bent, of dat nu voor het eerst of voor de vierde keer is, zijn er vast momenten waarop je even niet meer kan. Momenten waarop je lichaam op is, zwaar voelt en jij daardoor ook niet lekker in je vel zit. Letterlijk en figuurlijk dus. Die bolle buik wordt steeds zwaarder naarmate je zwangerschap vordert en soms zou je even willen dat je gewichtloos bent.

Nou, dat kan! Met floaten tijdens je zwangerschap: een vorm van therapie waarbij je drijft op zout water in een prikkelarme omgeving. Zwangeren zweren erbij en jij hierna vast ook.

Floaten tijdens de zwangerschap

Tijdens een floatsessie lig je in een zoutwaterbad in een afgesloten, donkere ruimte. Daardoor ervaar je geen prikkels van buitenaf. In het zoute water blijf je drijven, waardoor je een gevoel van gewichtloosheid ervaart. Dat is natuurlijk heel ontspannen voor jou en je baby.

Waarom floaten tijdens je zwangerschap?

Voor zwangere vrouwen werkt floaten (drijven) heel verlichtend. Voor even voel je niet meer het (extra) gewicht dat je met je mee draagt en bovendien heeft drijven op zout water nog veel meer voordelen. We zetten ze even voor je op een rij.

Voordelen van floaten als je zwanger bent

 • Zout water zit vol magnesium wat helpt tegen stress en vermoeidheid
 • Floaten is drijven in zout water waardoor je je even gewichtloos voelt
 • Een prikkelarme omgeving
 • Diepe ontspanning (hallo endorfine-boost)
 • Een uur floaten staat gelijk aan vier tot vijf uur slaap (!)
 • Goed voor de doorbloeding in je lijf
 • Lagere bloedruk (weg stress)
 • Betere vochtverdeling in je lichaam
 • Mmeer energie na een sessie floaten
 • Pijnverlichting
 • Extra contactmoment met je baby

Een hele lijst met voordelen! Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam natuurlijk zowel fysiek als door hormonen. Je wordt zwaarder, er komt meer druk op je spieren en gewrichten en je kan last van pijnlijke kwaaltjes krijgen, bijvoorbeeld bekkenpijn.

Floaten kan helpen om deze fysieke ongemakken te verminderen door het gewichtloze gevoel en de ontspanning tijdens een sessie. Bovendien kan floaten tijdens de zwangerschap de bloedcirculatie verbeteren en stress verminderen, wat fijn is voor jezelf maar ook voor je baby.

Extra magnesium door te floaten

Een ander groot voordeel van regelmatig drijven in zout water is dat je lichaam extra magnesium opneemt. Je baby neemt magnesium op via jouw lichaam, waardoor jij een tekort kan krijgen. Daardoor kun je last hebben van stemmingswisselingen en kramp in bijvoorbeeld je benen.

Door floaten neem je magnesium (een zout) op via je huid en zo zorgt het dus op nog een manier voor extra ondersteuning tijdens je zwangerschap.

Ervaring met floaten

Famme-redacteur Laurien (39), moeder van drie kinderen, deed ook aan floaten tijdens haar laatste zwangerschap: “Toen ik zwanger was van de derde had ik natuurlijk al twee kids rondlopen. Een moment van diepe ontspanning kon ik dan ook wel gebruiken. Ik deed ook aan zwangerschapsyoga en ging wel eens naar de schoonheidsspecialist voor een zwangerschapsmassage, maar dat haalt het niet bij floaten.

Tijdens het floaten voel je totaal geen gewicht en alles om je heen is donker en stil. Heer-lijk. Ik kan het iedereen aanraden, je voelt je als herboren na een sessie floaten. Het enige wat ik op een gegeven moment steeds lastiger vond, was uit de cabine stappen. Dan voel je namelijk al je gewicht weer, maar dit went natuurlijk ook heel snel.”

Floaten na je zwangerschap

Ook na je bevalling kan floaten heel fijn zijn. Natuurlijk mag dit pas wanneer je weer in bad mag, dus ongeveer zes weken na de bevalling. Omdat je bevalling en die eerste periode met je baby zowel fysiek als emotioneel best zwaar kan zijn, kun je wel wat ontspanning gebruiken.

In de voordelen kon je het al lezen: een uur floaten staat gelijk aan zo’n vier tot vijf uur slaap! Dat kun je als new born mommy heel goed gebruiken natuurlijk. Daarnaast kan je lichaam echt even ontspannen en floaten na de zwangerschap geeft je een energie-boost.

De kosten van floaten

Meestal betaal je voor een uur floaten zo rond de 45 euro. Vaak kun je ook een rittenkaart aanschaffen, waardoor de prijs per uur iets omlaag gaat. Floaten tijdens je zwangerschap kan tot ongeveer acht maanden.

Is een zwangerschapsmassage wel helemaal veilig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme